Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Åkesson: Jag kommer tillbaka i april

01:54. Sverigedemokraternas partiledare är gäst hos Skavlan. Där berättar han att han kommer att komma tillbaka som partiledare.

Sjukskrivne SD-ledaren Jimmie Åkesson kommer tillbaka som partiledare nästa vecka. Beskedet kom i en intervju i SVT-programmet ”Skavlan” som spelades in på måndagen. Men på partiets landsdagar i höst kan ändå hans vikarie Mattias Karlsson komma att ta över, erfar DN.

– Min ambition är: jag ska komma tillbaka och jag ska börja jobba nu efter den 31 mars. Men sedan måste man också förstå att en sådan här sjukdom som jag har drabbats av, det innebär att man kan inte bara hoppa rakt in i hetluften över en natt. Det går inte, utan det får bli en successiv återkomst där jag kanske i första hand fokuserar på att jobba med partiets inre liv, att delta i möten och så småningom också ge mig in i hetluften. Men det blir inte jättemånga politiska framträden så här inledningsvis, säger Jimmie Åkesson i programmet.

Han ska börja arbeta på heltid, trots att han varit heltidssjukskriven i mer än fem månader på grund av utmattningssyndrom, sedan den 21 oktober.

– Det är en ganska unik situation som partiledare. Man kan inte vara sjukskriven på halvtid eller deltid. Antingen är man partiledare eller inte, säger en skäggprydd Jimmie Åkesson i programmet, som sänds i sin helhet på fredag kväll.

Han ska börja med att ”arbetsträna”.

– Det är väl så man kommer tillbaka från en sådan här sjukdom, säger han till programledaren Fredrik Skavlan i den del av intervjun som sändes i Aktuellt på måndagskvällen.

Men det är inte säkert att Åkesson blir omvald till partiledare på partiets landsdagar i november. I stället kan hans nuvarande vikarie Mattias Karlsson komma att ta över, enligt flera källor.

Enligt DN:s källor har en plan upprättats i en snäv cirkel – bestående av Jimmie Åkesson själv, Mattias Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof – som innebär att Åkesson ska tala på Almedalens scen i Visby den 1  juli. Han ska också hålla sitt traditionella sommartal i hemstaden Sölvesborg, vilket sker den 29 augusti.

Därefter väntas Åkesson enligt planen föreslå att hans nära förtrogne Mattias Karlsson ska ta över. Men denna plan ifrågasätts nu högt upp i partitoppen sedan Karlsson under senaste veckan fått intern kritik för sitt försök att samarbeta med tidskriften Expo, med ambitionen att avslöja extremister i partiet.

I samband med Åkessons återkomst ska partiets medlemsutskott fatta beslut om huruvida utskottet ska föreslå partistyrelsen att William Hahne, vice ordförande i ungdomsförbundet SDU och nyligen vald till ordförande i partidistriktet Stockholms stad, ska uteslutas ur partiet. Hahne anklagas för att på ett felaktigt sätt ha använt sig av medlemsregistret.

Men partistyrelsen är oenig, erfar DN. De tre mest inflytelserika personerna i SD – Åkesson, Karlsson och Jomshof – vill nu utesluta William Hahne ur partiet. Men andra partistyrelseledamöter, däribland förra partisekreteraren Björn Söder och tidigare ekonomisk-politiske talespersonen Sven-Olof Sällström, vill att partiet nöjer sig med en varning.

Nästa partistyrelsemöte i SD hålls den 27 april.

Fördjupning. Jimmie Åkessons sjukskrivning

Åkesson kan tvingas betala tillbaka sjuklön. ”Det är publicerade medieuppgifter som gör att vi vänder oss till honom”. Läs mer

Åkesson får ingen sjukpenning. Orsaken är att Sverigedemokraterna trots sjukskrivningen fortsätter att betala ut ett partiledararvode på drygt 40 000 kronor i månaden. Läs mer

Jomshof: Då måste Åkesson vara tillbaka. SD-ledaren bör vara tillbaka till sitt traditionella sommartal om han ska kunna fortsätta som partiledare, enligt partisekreteraren. Läs mer

Falangstriden hårdnar inom SD. Den vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson medger nu att det pågår en intern strid i Sverigedemokraterna. Läs mer

Nya bilden på sjukskrivne Jimmie Åkesson.  Nu får Jimmie Åkesson uppmuntrande peppning på Facebook. Läs mer

Jimmie Åkessons sjukskrivning förlängs. Gruppledaren Mattias Karlsson kommer att fortsätta som vikarierande partiledare. Läs mer

Åkesson sjukskriven på obestämd tid. ”Han har det som brukar kallas utmattningssyndrom”. Läs mer

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.