Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Åkesson kan tvingas betala tillbaka sjuklön

SD-ledaren Jimmie Åkesson kan tvingas betala tillbaka sjukpenningtillägg.
SD-ledaren Jimmie Åkesson kan tvingas betala tillbaka sjukpenningtillägg. Foto: Thomas Karlsson

SD-ledaren Jimmie Åkesson riskerar att tvingas betala tillbaka över 150.000 kronor i sjukpenningtillägg till riksdagen. Orsaken är att Försäkringskassan nekat honom sjukpenning eftersom hans parti fortsatt att betala ut ett partiledararvode på omkring 40.000 kronor i månaden.

Läs Riksdagens brev till Åkesson.

I höstas avslöjade DN att Sverigedemokraterna fortsatt att betala ut partiledararvodet till Åkesson, trots att han är heltidssjukskriven sedan den 21 oktober i fjol för utmattningssyndrom. Utbetalningen av arvodet görs enligt SD:s personalchef Martin Kirchberg på grund av partiets stadgar, som inte gör något undantag för om partiledaren är sjukskriven.

Efter uppgifterna i DN beslutade Försäkringskassan att Åkesson inte ska få någon sjukpenning eftersom den enligt reglerna ska räknas av mot andra inkomster. Försäkringskassans beslut, som DN uppmärksammade förra veckan, fick i sin tur riksdagen att agera. På måndagen skickades ett brev till Åkessons hemadress i Sölvesborg.

– Det är publicerade medieuppgifter som gör att vi vänder oss till honom, säger Thomas Larue, chef för enheten ledamotsadministration vid riksdagsförvaltningen.

Han vill med brevet få bekräftat av Åkesson att SD-ledaren fått ett brev från Försäkringskassan med beslut att ingen sjukpenning ska betalas ut. Om Åkesson styrker att så är fallet riskerar han att dessutom förlora cirka 31.500 kronor i månaden i sjukpenningtillägg från riksdagen under fem månaders sjukskrivning.

– Vi kan ännu inte ge något definitivt besked. Men om ingen sjukpenning betalas ut kan heller inget sjukpenningtillägg utgå. Det följer av ersättningslagen och villkorsavtalen. Vi har i dagsläget inte grund för att göra någon annan bedömning, säger Thomas Larue som har kontakt med Arbetsgivarverket i frågan.

Räknar från den tredje sjukskrivningsveckan innebär det att Åkesson skulle kunna tvingas betala tillbaka drygt 150.000 kronor. Men en komplicerande omständighet är att sjukpenningtillägget redan är utbetalt och skatten dragen. Inkomstuppgiften för riksdagsledamöterna för 2014 är dessutom inskickad till Skatteverket

Därför är det i nuläget oklart om riksdagen kommer att kräva tillbaka hela eller delar av sjukpenningtillägget av SD-ledaren.

– Vi får återkomma om det blir något sådant, säger Thomas Larue.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.