Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/akesson-kanner-inte-igen-mig-i-bilden-som-malats-upp-av-sd/

SVENSK POLITIK

Åkesson: Känner inte igen mig i bilden som målats upp av SD

1 min 42 sek. Jimmie Åkesson hösttalade i Norrköping inför partiets kvinnoförbund.
Bild 1 av 2 Jimmie Åkesson talar inför SD-kvinnor på lördagen.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 2 av 2 Hanna Wigh (SD).
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Knappt en vecka efter uppgifterna om sexuella övergrepp inom Sverigedemokraterna mötte partiledaren Jimmie Åkesson ett 80-tal medlemmar i kvinnoförbundet på lördagen.

– Vi har tagit anklagelserna om sexuella trakasserier på största allvar, men jag känner inte igen mig i den bild som målats upp av Sverigedemokraterna, sade Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson beskriver den senaste veckan som kämpig. Sedan länge har det varit bestämt att han skulle tala i samband med SD-Kvinnors årsmöte, men efter efter riksdagsledamoten Hanna Wighs avhopp i måndags och anklagelser om att sopa sexuella övergrepp under mattan i Kalla fakta i TV 4 kom talet om politiska strategier inför nästa års riksdagsval i skymundan.

– Jag kommer att prata om elefanten i rummet, sade Jimmie Åkesson när han möttes av stående applåder.

– Kvinnorna är viktiga för att partiet ska fortsätta växa.

Läs också: Wigh: SD-ledningen tystar ner sexuella trakasserier

Partiledaren avfärdar förklaringar om en grabbig kultur där det inte finns någon plats för kvinnor. Det fall som tas upp i Kalla fakta kallar han för en enskild händelse, som partiet har polisanmält för att ta reda på vad som hände.

– Om en person känner sig utsatt är det naturligtvis ett problem, sade Jimmie Åkesson.

– Men i ärlighetens namn sexism, sexuella trakasserier och och sexuella övergrepp förekommer överallt i samhället . Att kvinnor råkar illa ut har absolut ingenting med partikultur att göra.

– Väldigt många människor har kontaktat mig de senaste dagarna och de flesta har varit positiva. Jag har inte hör talas om några andra negativa händelser, men får man signaler är det viktigt att ta dem på allvar. Inte alltid riva upp himmel och jord men visa respekt och lyssna, säger Jimmie Åkesson.

Har partiet tagit skada av att kopplas ihop med sexuella trakasserier?

– Både och kanske. De som redan hatar oss hatar oss lite till, men de som gillar oss gör det ändå.

När Jimmie Åkesson kallar upp några av åhörarna på scenen för att ställa frågor handlar det inte om att ställa partiledaren mot väggen utan snarare om ett samtal där alla delar samma syn på verkligheten.

- Vi är många som upprörda över de senaste dagarnas diskussioner. Vi känner inte igen oss i den bild som målats upp. Om det är att ledande personer känt till anklagelserna utan att agera är det upprörande, men hittills står ord mot ord, säger Carina Herrstedt som är ordförande i SD-kvinnor och andra vice ordförande i partiet.

Hon har haft kontakt med så gott som samtliga kvinnor i riksdagsgruppen och på riksdagskansliet i Stockholm under veckan.

- De flesta har reagerat som jag, det här handlar inte om någon anda i partiet. Att vara kvinna i Sverigedemokraterna är som att befinna sig på vilken arbetsplats som helst.

I sitt tal pratade också Jimmie Åkesson om lördagen som en sorglig dag i svensk politik och syftade på nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens demonstration i Göteborg. Söndagen, då Moderaterna får en ny ordförande, ser han som en viktig och intressant händelse.

– Ulf Kristersson tar på sig ett självmordsuppdrag men han kommer att ha det parlamentariska avgörandet i sin hand när han stakar ut Moderaternas kurs. En av de första frågorna han kommer att få är om han kommer att prata med mig eller inte och han måste ge besked. Det finns möjlighet till en nystart, säger Jimmie Åkesson som på sikt ser tre politiska block i svensk politik. Ett socialistiskt block, ett liberalt och ett konservativt block som består av Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Läs också: Jomshof om Wigh: Jag kunde inte hantera all information

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt