Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Åkesson kräver inga samtal för att stödja Kinberg Batra

Enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson kräver inte partiet några samtal eller regelrätta förhandlingar för att stödja Anna Kinberg Batra som statsministerkandidat.
Enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson kräver inte partiet några samtal eller regelrätta förhandlingar för att stödja Anna Kinberg Batra som statsministerkandidat. Foto: Lotta Härdelin

Sverigedemokraterna kräver inga samtal eller förhandlingar för att stödja Anna Kinberg Batra som statsministerkandidat.

Det beskedet ger partiledaren Jimmie Åkesson till DN.

– Det är inte viktigt för mig att sitta vid samma bord som Anna Kinberg Batra. Det viktiga är vad som kommer ut, säger han.

Det står en liten solblekt svensk flagga på soffbordet i Jimmie Åkessons arbetsrum i riksdagen. Sverigedemokraterna har all anledning att hålla den hissad, för enligt opinionsmätningarna är partiet minst lika stort som eller större än Moderaterna. Inget av de traditionella blocken i svensk politik är i närheten av egen majoritet. Därför ägnas en stor del av den politiska debatten åt spekulationer om samspelet mellan Sverigedemokraterna och alliansen efter valet 2018.

Läs även: Ewa Stenberg: Kinberg Batra gör Moderaternas kris till personfrågor

”Man kan inte få igenom sin statsministerkandidat utan att prata med oss” sa partiets ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt i förra veckan i en intervju med Dagens Industri.

Men enligt Jimmie Åkesson var det uttalandet inte särskilt genomtänkt.

– Det här så kallade utspelet från Oscar var ett spontant korridorsamtal uppe i kammarfoajén. Jag tror inte att han förväntade sig att någon skulle dra några stora växlar på det, säger han.

Detta är Jimmie Åkessons besked när Sverigedemokraterna i helgen samlas till valkonferens i Norrköping: Partiet kräver inga samtal eller regelrätta förhandlingar för att stödja Anna Kinberg Batra som statsministerkandidat.

– Vi vill ha politiskt inflytande, vi vill ha igenom det som vi lovar våra väljare. Om nu inte jag ska betraktas som en statsministerkandidat, så har vi två andra att välja på i princip. Och den som genomför det mesta av vår politik har goda chanser att bli statsminister med vårt stöd, säger han.

Han hävdar att förhandlingarna om statsministerposten kan skötas via talmannen.

– Talmannen kallar in partiledarna och försöker bedöma vem som har störst möjlighet att få igenom en budget eller att bli statsminister. Och talmannen ställer ju frågor till oss. Så förhandlingen sker ju ändå i någon mening, säger han.

Man kan få igenom en statsministerkandidat utan att prata direkt med dig?

– Ja, det kan man. Det vi behöver är ju garantier för att man komma bedriva politik i en viss riktning. Hur man meddelar oss det, det spelar inte mig så stor roll. Vi är inte ute efter den ena eller andra positionen. Det är inte viktigt för mig att sitta vid samma bord som Anna Kinberg Batra och diskutera med henne. Det viktiga är vad som kommer ut. Och där tycker jag att vi redan har lyckats påverka Moderaterna.

Det finns inget krav på förhandlingar för att stödja henne som statsminister?

– Jag har inga ultimativa krav alls. Vi vill ha så mycket möjligt ut av hur vi agerar. Och svårare än så är det inte. Om hon skulle lägga fram hela eller väsentliga delar av vårt valmanifest så är vi nöjda.

Du har pekat ut några politikområden som särskilt viktiga. Vad vill du ha för besked?

– Invandringspolitiken är helt given. Den får ju vara åtminstone i den riktning som Moderaterna har gått nu. Kriminalpolitiken likaså, och där ser det mer lovande ut när till och med Centerpartiet har börjat profilera sig. Sedan har vi också pratat om att vi vill vara en garant för att en borgerlig regering inte går för långt till höger och då har vi lyft fram till exempel offentliganställdas villkor som avgörande. Vi kommer inte att ge stöd till någon regering som inte garanterar substantiella förändringar för de fattigaste äldre.

När det gäller invandringspolitiken, vad är det som ni behöver veta?

– Att man inte avser öka asylinvandringen eller den asylrelaterade anhöriginvandringen. Det är ju det senare som är den stora knäckfrågan inom alliansen just därför att det är tre allianspartier som vill liberalisera anhöriginvandringen. Det vill vi inte acceptera, naturligtvis.

Om alliansen eller Moderaterna sänder rätt signaler, då kan ni stödja deras statsministerkandidat?

– Ja, det kan vi. Men sedan kommer vi ju till nästa steg där man ska genomföra sin politik. Då vet de att deras regering är beroende av vårt stöd och då kan man inte agera hur som helst.

– Det är en sak att bli statsminister. Det är inte det svåra. Det svåra är att hålla ihop en regering i fyra år om man behöver vårt stöd.

Det är de sakpolitiska beskeden som gäller och det finns inga krav på att ni vid något enda tillfälle ska sitta vid förhandlingsbordet. Förstår jag dig rätt?

– Ja. Detta är så hypotetiskt och det ligger så långt borta. Vi vet inte vad som ligger på bordet om ett och ett halvt år. Men för mig så är det inte viktigt att vi får positioner eller att vi får sitta med i olika sammanhang. Det är inte det avgörande. Det avgörande för oss är att vi är med och styr landet i rätt riktning.

Är det realistiskt att göra detta i fyra år utan att faktiskt sätta sig och förhandla?

– Jag vet inte hur de har tänkt sig.

Men nu ställer jag frågan till dig.

– Det är återigen politikens innehåll som är det avgörande. Hur man sköter förhandlingarna är för mig inte intressant.

Blir det inte i så fall ett ganska absurt sätt att bedriva politik på?

– Jo, det är helt absurt. Men jag har väl kommit över den här tröskeln. Jag har vant mig vid att de inte vill prata med oss. Då får man väl hitta andra vägar.

Jimmie Åkesson är tydlig med att han hellre ser en renodlad moderatregering än en alliansregering, och att inget tyder på att SD skulle stödja Stefan Löfven och Socialdemokraterna.

– Om Moderaterna står fast vid den politiska riktning som de har tagit nu, och som jag upplever som betydligt mer konservativ än socialliberal, så är det väldigt bra, säger han.

Vad tänker du om den debatt som pågår i Moderaterna runt ledarskapet?

– Man har ju själv försatt sig i den här situationen genom att man inte riktigt vet vad man vill. Sedan skyller man på Anna Kinberg Batra och säger att hon är otydlig och en dålig kommunikatör. Men i ärlighetens namn är det ju partiet som har varit ganska dåligt generellt. Man har svängt väldigt mycket politiskt och jag tror inte att väljarna har upplevt det som särskilt trovärdigt.

Hur skulle du beskriva signalerna efter Kinberg Batras utspel om samtal den 19 januari?

– Det har inte hänt jättemycket i praktiken. I vissa utskott har vi haft samtal med moderater. Men det är inga radikala förändringar.

Hur påverkar det er att Moderaterna gör det här utspelet och sedan tappar?

– Vi vet inte riktigt vad som beror på vad. Just nu är det väldigt mycket upp och ned. Men Moderaterna är på väg ned, så är det ju.

Ska man tolka det som att det finns ett motstånd i Moderaterna mot ett samröre med er?

– Det finns ett motstånd. Det finns också de som hade lämnat för att de inte fick det här beskedet tidigare. Och vi har ju fortsatt att ta väljare från Moderaterna just därför att det inte upplevs som trovärdigt utan som alldeles för sent och otydligt.

Hur mycket kontakt har du haft med Anna Kinberg Batra efter den 19 januari?

– Vi har hälsat när vi har träffats. Men annars ingen kontakt alls.

Vad beror det på?

– Jag tror inte att hon vill ha kontakt med mig. Hon vill nog helst undvika det. Och jag känner att de får sköta sitt nu. Det finns ingen anledning för mig att uppvakta henne.

Ni skulle gärna ha haft möten på partiledarnivå?

– Jag tror att det hade varit bra för stabiliteten parlamentariskt om vi hade kunnat prata med varandra. Om man tittar på de mätningar som har varit, där vi faktiskt är det största oppositionspartiet i princip, måste man förr eller senare förstå att det kan vara bra att prata med oss om man vill genomföra någonting.

Fakta. Utspelen från SD

SD, M och regeringsfrågan

Maj 2015. SD svänger till en mer positiv syn på vinst i välfärden. Det är ett stort steg mot alliansen.

November 2015. SD har landsdagar i Lund och Jimmie Åkesson gör klart att han vill se en mitten-höger-regering med SD, M och KD.

Augusti 2016. Jimmie Åkesson håller sommartal hemma i Sölvesborg och slår fast att partiet inte kommer att stödja en regering som inte förbättrar fattigpensionärernas situation rejält.

Oktober 2016. Åkesson säger i en stor DN-intervju att Anna Kinberg Batra kommer att tvingas till samarbete. Det är inte aktuellt, replikerar moderatledaren, som också beskriver SD som ”ett dåligt parti med dåliga värderingar”.

Januari 2017. M-ledaren Anna Kinberg Batra säger att hon vill fälla S-MP-regeringens budget och inleda samtal med SD. Det är ett besked som skapar djupa sprickor i alliansen.

Konferens i Norrköping

Helgen 3–4 juni samlas Sverigedemokrater i Norrköping till ”SD 2018”, som är en avspark för partiets valarbete. Det är den största konferensen i partiets historia, med sammantaget 1 400 deltagare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.