Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 13:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/akesson-och-bjorklund-haller-gemensam-presstraff-om-eu/

Politik

Åkesson och Björklund ska åka på gemensam debatturné

02:00. "Vi är varandras motpoler", säger Jan Björklund (L).

Sverigedemokraterna och Liberalerna ska hålla en gemensam valturné där de ska debattera EU frågor vid tre tillfällen. Det meddelade partiledarna på en presskonferens på fredagen. Syftet med turnén är att få fler att gå och rösta, enligt partiledarna.

Rätta artikel

Det gemensamma initiativet inför EU-valet den 26 maj innebär att Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Liberalernas Jan Björklund ska mötas i Bromma i Stockholm, Gävle och Göteborg för att diskutera EU-frågor. 

Pressträffen inleddes av Jimmie Åkesson som hoppas att deras initiativ ska bidra till ett större valintresse och ett ökat valdeltagandet.

– Syftet är att kunna tala till punkt. De här debatterna i tv har sin plats och funktion men här ska vi kunna gå lite djupare, något jag tycker saknas i den politiska debatten, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson (SD) skuggboxas med Jan Björklund (L) under presskonferensen. Foto: Lisa Mattisson

L–ledaren Jan Björklund menade att det här är ett av de viktigaste EU-valen som har hållits sedan Sverige gick med i unionen och tog upp att de högernationalistiska krafterna ökar i Europa. SD är en del av den högernationalistiska vågen och vill i grunden lämna EU, säger Björklund och menar att Liberalerna å sin sida är det mest EU-vänliga.

– Jag utmanade Åkesson på de här debatterna redan i höstas, då kom vi överens om att skjuta på dem.

– Vi måste ta debatten och vi liberaler som tror på det europeiska samarbetet är villiga att ta den debatten.

Ewa Stenberg: Pr-kupp för två partiledare i trubbel 

Han påpekade att Liberalernas EU-politik är motsatsen till SD:s. 

– Vi är varandras motpoler, säger Björklund.

Samtidigt är valturnén ett initiativ från båda hållen. Den första debatten sker i Stockholm den 8 maj, dagen efter möts partiledarna i Gävle. Turnén avslutas i Göteborg 15 maj.

– Syftet med debatterna är att få fler att gå och rösta och att få igång debatten kring EU-valet, Vi vill öka intresse för EU-valet, svarar Björklund på frågan om varför de ska ut på turné.

Jan Björklund och Jimmie Åkesson. Foto: Lisa Mattisson

Jan Björklund har tidigare markerat starkt mot att samarbeta med Sverigedemokraterna. Att hålla partiet utanför inflytande i riksdagen var avgörande för partiet vid beslutet att släppa fram Socialdemokraterna genom det så kallade januariavtalet.

I samband med att L och C ingick samarbete med Löfven-regeringen varnade L-ledaren för att det borgerliga samarbetet kunde var över för lång tid framöver. Orsaken var en farhåga för att Moderaterna skulle börja närma sig Sverigedemokraterna.

I valrörelsen gav Jan Björklund också ett löfte till sina barn, som är adopterade, att han aldrig kommer att medverka till att ge SD någon politisk makt.

Liberalerna och Sverigedemokraterna har olika syn på EU: Liberaler vill ha mer samarbete i Europa medan SD vill ha mindre överstatlighet och mer nationell makt. Det tidigare kravet på en ”Svexit”, att Sverige ska lämna EU, har dock SD släppt. I stället är planen att reformera EU inifrån.

Miljöpartiet håller i helgen partikongress i Örebro, där kommenterade språkröret Isabella Lövin den gemensamma valturnén mellan L och SD.

– Intressant, det är första gången jag hör talas om det. Jag kan inte kommentera det närmare med det är förstås ett sätt att väcka uppmärksamhet. Jag hoppas att det väcker engagemang på ett positivt sätt, säger Isabella Lövin.

Läs mer: Åkesson motiverar kappvändningen i EU-frågan