Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Åkesson och Brunne möttes igen

Biskop Eva Brunne och Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson möttes igen. Foto: Sören Andersson/Scanpix
Biskop Eva Brunne och Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson möttes igen. Foto: Sören Andersson/Scanpix Foto: Sören Andersson / Scanpix
Förra mötet slutade med en ilsken sorti i affekt. På måndagskvällen lyckades Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson tygla sina känslor i ett samtal med biskop Eva Brunne.

De båda och Maciej Zaremba, journalist på Dagens Nyheter, deltog i ett samtal om människosyn i Engelbrektskyrkan i Stockholm inför nära 300 åhörare. Ordern från arrangören var tydlig: Åhörare och samtalsdeltagare manades att respektera och lyssna på varandra i god stämning. Inga incidenter inträffade heller under kyrkans stora, tunga malmljusstakar.

Vid riksdagens öppnande i oktober var tonen en annan. SD-gruppen, med Jimmie Åkesson i täten, valde att under buller och bång lämna Storkyrkan mitt under biskopens predikan mot rasism, en predikan som SD-ledaren upplevde som "en tydlig attack".

Under måndagskvällens samtal framhöll Zaremba att SD surfat på ett legitimt missnöje med integrations- och invandringspolitiken. Övriga partier vill i stort sett inte ta i problemen, ansåg Zaremba.

– Man kan säga att de har lämnat walk-over till Sverigedemokraterna.

Åkesson sade att det SD vänder sig emot är de invandrare som inte vill vara "vi" utan isolerar sig från svenska samhället och vill fortsätta vara "dem".

– Det tycker jag är tråkigt och det är det som vår politik går ut på att motverka.

Brunne påpekade att Jesus Kristus var mycket politisk i sin gärning och att han utraderade gränser mellan nationaliteter och olika samhällsgrupper. Att leva kristet enligt kyrkans budskap är därför politiskt, anser hon.

– Jag är stolt över att vara en del av det, sade Brunne.

Vid avslutningen vände sig Brunne mot åhörarna:

– Jag hoppas att alla fortsätter vara nyfikna, nyfikna på dem vi inte känner så väl.

Efteråt sade Åkesson att det alltid är positivt att samtala, inte minst med personer som inte är politiker.

– Men det är ju inte så att jag har ändrat uppfattning i särskilt många frågor efter den här diskussionen.

Han tyckte att samtalet var "civiliserat" och han var inte lika arg som i Storkyrkan.

– Problemet där var ju att det fanns liksom inget utrymme att bemöta det hon sade, och då är det klart att då kokar det inom en i stället.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.