Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 05:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/akesson-om-beskedet-besviken-och-tagen-pa-sangen/

Politik

Åkesson om beskedet: ”Besviken och tagen på sängen”

Foto: Eva Tedesjö

En spricka hotar Sverigedemokraternas dröm om en nordisk nationalistisk front i EU-parlamentet. Systerpartierna i Danmark och Finland har gjort gemensam sak med italienska partiet Lega utan att diskutera med SD.

– Jag är besviken och tagen på sängen, säger Jimmie Åkesson.

Rätta artikel
EU-valet 2019

Ord är politisk hårdvaluta. Inte minst för ett parti som både vill skaffa sig reellt inflytande och samtidigt vara en outsider som kan häckla etablissemanget och locka missnöjesröster.

Därför gillar inte Jimmie Åkesson när det beskrivs som en kursändring att Sverigedemokraterna har lagt kravet på svenskt EU-utträde på is.

– Det är ingen kursändring, det tycker jag är viktigt att framhålla. Jag tror våra kärnväljare har köpt den här linjen för vi är fortfarande i grunden motståndare till överstatligheten och till EU som framtida federal statsbildning 

– Men utsikterna för ett svenskt utträde är i bästa fall minimala. Det finns ingen opinion för det, det finns inget stöd för det i riksdagen, vi har sett hur krångligt det har blivit för Storbritannien.

Oavsett vilket ord man väljer så är det ingen liten manöver SD-ledaren gör inför valet den 26 maj, speciellt om man ser till hur han själv beskriver sitt politiska uppvaknande. Det var folkomröstningen om EU 1994 som fick honom att lämna Moderat Skolungdom och så småningom landa i Sverigedemokraterna. 

– Jag hade svårt att förlika mig med Moderaternas politik. Det var under Carl Bildt kanske det parti som drev på hårdast för ett EU-medlemskap. Jag har alltid haft en nationalistisk utgångspunkt ideologiskt. För mig var det otänkbart att vi skulle gå in i en överstatlig union som ska stifta våra lagar. 

Hur skulle du inför en väljare motivera att ni inte driver kravet på att Sverige ska lämna EU?

– Det EU som vi har i dag tycker jag inte är bra men jag ser en möjlighet att kanske förändra det. Vi ser en tillväxt av EU-kritiska partier som liknar vårt. Då är det mest konstruktiva man kan göra att bejaka den utvecklingen snarare än att bara sätta sig på tvären. 

Det är ett faktum att nationalistiska partier växer runtom i Europa och sannolikt kommer de att öka sin andel av mandaten i EU-parlamentet. Men det är brokig samling som i nuläget är splittrade på tre olika partigrupper. För SD var det en stor seger när man till slut ifjol släpptes in i gruppen ECR, dominerad av brittiska Tories och även hemvist för de nordiska systerpartierna Dansk folkeparti och Sannfinländarna.

Läs mer: Guide till grupperna som styr i EU-parlamentet 

Men nu har en ny spricka uppstått i det nationalistiska lägret och den skär rakt igenom den nordiska gemenskapen. Dansk folkeparti och Sannfinländarna har framträtt tillsammans med italienska partiet Lega och uttryckt gillande för partiledaren Matteo Salvinis försök att ena de europeiska nationalisterna. Lega ingår i dag i samma grupp i EU-parlamentet som franska Marine Le Pens parti Nationell samling (se faktaruta).

Den här utvecklingen är ett streck i räkningen för Jimmie Åkesson. I valplattformen inför EU-valet framhålls hur de nordiska länderna binds samman genom ”tusen år av språklig, religiös och kulturell gemenskap”. Det nordiska samarbetet inom EU framhålls som särskilt viktigt.

– Jag är besviken och jag är tagen på sängen. Det är inte alls de besked som vi har fått. Det är mycket tjuv och rackarspel nu. Men skulle Dansk Folkeparti eller Sannfinländarna inleda ett samarbete med Le Pens parti så ser jag det som obegripligt. Att ett nationalistiskt finländskt parti slår sig samman med Rysslandsvänner från Frankrike, jag har väldigt svårt att förstå det. 

– Det finns partier som vi har sagt att vi inte kommer att samarbeta med och det är framför allt Le Pens parti. Det är primärt kopplat till deras syn på Ryssland. Vi ser den som problematisk. Vi är ett land i ett utsatt geopolitiska läge och ett aggressivare Ryssland är ett hot indirekt också mot Sverige.  

Vad tycker du om Salvini och Lega?

– Han får saker uträttade och är en medial figur. Lega Nord är egentligen ett parti som vi har avvisat att samarbeta med men det är ett parti som gått i en bättre riktning. Det har även Le Pen gjort, det är väl därför man bytte namn, man vill komma bort från det gamla och göra något som är mer seriöst och modernt och inte så extremt, säger Jimmie Åkesson. 

Salvini och Lega har ju också ifrågasatts för sin syn på Ryssland?

– Det finns de som säger det och de är så vitt jag förstår tätt knutna till Le Pen och det är inte alls osannolikt att det blir ett samarbete mellan dem. Då är det inget för oss.

Men Lega i sig har du inte tagit ställning till?

– Nej, det är ett ganska nytt parti för mig. Det får ta sin tid att följa upp vad det blir av det.

Varför blev du besviken på att Dansk Folkeparti och Sannfinländarna haft de här kontakterna med Salvini?

– Om man håller en gemensam presskonferens med en tydlig avsiktsförklaring att göra något gemensamt så betyder det något.. ja, jag visste inte om det. 

Du hade förväntat dig att få veta något i förväg?

– Jag hade absolut förväntat mig det.

Vad skulle det betyda om ni och era nordiska systerpartier gled isär?

– Man måste se EU-parlamentet för vad det är. Du måste få ihop flaggorna och ledamöterna för att få inflytande och talartid. Så jag förstår att man sonderar och är beredd att göra avsteg för att göra nytta men vi har valt annan väg. Vi är konsekventa i det och de verkar välja att inte vara det och det får stå för dem. 

Ni motiverar er nya strategi att försöka förändra EU inifrån med att ni ingår i en rörelse i Europa med EU-skeptiska nationalistiska partier. Men går det att omsätta det där i konkret politiskt inflytande när ni är så splittrade?

– Det är en långsiktig ambition men jag är inte säker på att vår roll kommer att vara att söka oss till de partier som vi traditionellt förknippas med utan snarare söka oss mot en mer traditionell konservativ rörelse som är EU-reformistisk. Lite som Dansk Folkeparti och Sannfinländarna gjort tidigare men som de nu verkar göra avsteg ifrån. Enda sättet att utmana vänsterliberalismen är att nationalkonservativa och liberalkonservativa och kristdemokratiska partier kan enas om vissa principer. Det tror jag att långsiktigt fullt möjligt men jag tror inte att det är Salvini eller Le Pen som kommer att samla det, tvärtom. 

Läs mer: Konservativt block bland väljarna syns i DN/Ipsos 

SD säger inte nej till all överstatlighet. Jimmie Åkesson påpekar att partiet är positivt till den inre marknaden. Gemensamt ansvarstagande för EU:s yttre gräns stöder man också.

Men när Jimmie Åkesson talar om att förändra EU inifrån handlar det om att makt ska flyttas tillbaka från Bryssel till Stockholm. En central fråga för honom är att Sverige inte ska behöva be om lov hos kommissionen om att upprätta gränskontroller. Han är också stark motståndare till den sociala pelaren, ett principprogram som enligt kritikerna kommer att ge EU makt över sådant som socialförsäkringar och arbetsmarknadsregler.

Läs mer: Dansk Folkeparti stärker banden till Le Pen  

Det handlar inte bara om enskilda frågor. Jimmie Åkesson vill förändra EU:s grundläggande funktionssätt.

– Jag vill ha mer av asymmetriskt samarbete. Sverige bör samarbeta så mycket som möjligt med andra där det är bra för Sverige men man behöver inte likrikta allting. Det är ett hot mot ett Europa som är väldigt diversifierat, vi är många olika kulturer och det ska vi slå vakt om. 

Det står i ert strategidokument att man ska ha rätt till undantag från samarbetet, man ska ha rätt att begränsa den fria rörligheten, och man ska stärka medlemsstaternas vetorätt. Men blir det något samarbete om alla utnyttjar det det här? Vad blir det kvar av EU?

– Då blir det ett frivilligt samarbete och inte ett tvingande överstatligt samarbete. Det är det som är den stora skiljelinjen. 

– Det talas ibland om ett A- och B-lag i EU och det har jag inga problem med. Jag ser gärna att det finns flera olika nivåer i medlemskapet: just det här avtalet passar inte oss men vi vill gärna vara med i det här. 

Är det inte att tro att man kan äta kakan och ha den kvar? Är det inte just ett visst mått av tvingande överstatlighet som överhuvud taget gör detta samarbete möjligt? Ta den inre marknaden som ni bejakar, det är ju en väldigt komplex konstruktion.

– Den måste inte vara så komplex. Den tenderar att hela tiden växa och bli alltmer likriktad. Jag är absolut för den inre marknaden men vi hade ju handel före den. Det fungerar utmärkt för Schweiz. 

Läs mer: Nationalistisk våg riktar om spelplanen