Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Åkesson omvald som SD:s partiledare

Jimmie Åkesson omvaldes till partiledare då Sverigedemokraternas landsdagar inleddes i Eriksbergshallen i Göteborg på fredagen. Det är tredje gången som 32–åringen väljs om sedan han blev SD-ledare första gången 2005.

– Det är en oerhörd ära. Jag känner att det finns ett förtroende för mig själv men också för det jobb som partistyrelsen gör. Men vi är inte nöjda, sade han efter valet som förrättades med ett rungande ja.

Till en utökad partistyrelse med 16 personer invaldes samtidigt tre nya kvinnor: Marie Edenhager, ordförande för SD–distriktet Dalarna–Västmanland, Therese Borg, Eskilstuna, och Hanna Wigh, Falköping. Därmed ökar kvinnorepresentationen i den mansdominerade partistyrelsen från 18 till 25 procent.

SD:s landsdagar, som hålls vartannat år, är de första som hålls sedan partiet kom in i riksdagen i fjol. Jimmie Åkesson ledde partiet till valresultatet på 5,7 procent. En av de 20 riksdagsledamöterna, William Hahne, har dock hoppat av och blivit politisk vilde vilket innebär att SD nu är minsta parti i riksdagens kammare tillsammans med Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

William Petzäll fick kritik från talarstolen på landsdagarna för att han behåller sin riksdagsplats som politisk vilde.

– Han sviker partiets väljare, sade partisekreteraren Björn Söder.

Under landsdagarna väntas det nya principprogrammet där partiet beskrivs som social–konservativt vid sidan om nationalistiskt bli en stor debattfråga.

En annan omstridd fråga som fått SD-medlemmarna att skriva flest motioner är det 40-procentiga bidrag som lokala föreningar tvingas skicka till den centrala partikassan. Efter hård intern kritik föreslår partiledningen att bidraget sänks till 25 procent.

På plats  i Eriksbergshallen på Hisingen i Göteborg finns 151 röstberättigade ombud – men det skulle egentligen varit fler. Vissa ombud som uteblivit har ingen ersättare. Det innebär att SD har tomma stolar även internt.

Ordförande: Jimmie Åkesson, Sölvesborg. Vice

Ordförande: Jimmie Åkesson, Sölvesborg.
Vice ordförande: Jonas Åkerlund, Stockholm.
Andra vice ordförande: Carina Herrstedt, Landskrona.
Ledamöter: Björn Söder, Kristianstad, Per Björklund, Karlskrona, Mattias Karlsson, Veberöd, Richard Jomshof, Karlskrona, Lars Isovaara, Skellefteå, Tony Wiklander, Åstorp, Sven-Olof Sällström, Östersund, David Lång, Stockholm, Johnny Skalin, Sundsvall, Erik Almqvist, Lund, Marie Edenhager, Borlänge, Therese Borg, Eskilstuna, och Hanna Wigh, Falköping.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.