Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Åkesson (SD): Alliansen är helt splittrad i dag

01:30. SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker att det är ”bedrövligt” att alliansen inte har kunnat hålla samma linje

SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker att det är ”bedrövligt” att alliansen inte har kunnat hålla samma linje i fråga om en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S).

- Jag är inte förvånad, säger han till DN.

Åkesson anser att Centerpartiet och Liberalerna ”hittat på något svepskäl” för att slippa att väcka misstroende mot Peter Hultqvist.

På torsdagen diskuterades de svar som statsrådsberedningen lämnat i konstitutionsutskottet (KU).

Läs även: M och KD väcker misstroende mot Hultqvist

- Jag ser inte att det något i det material som presenterats hittills som förändrar någonting. Den uppfattningen är gemensam med våra ledamöter i KU. Utifrån den argumentation som använts mot Peter Hultqvist har ingenting förändrats, säger Jimmie Åkesson.

Ni ska väcka misstroende mot statsministern i morgon. Ni får inte igenom det, har de fyra borgerliga partierna sagt. Tänker ni gå vidare och väcka misstroende mot Peter Hultqvist efter det?

- Det är sannolikt att vi gör det. Jag tycker att det är viktigt att när anledning finns försöka avsätta regeringen. Även om vi inte får igenom det är det viktigt att visa hur den övriga oppositionen agerar.

Har det blivit en splittring av alliansen nu som du gått och hoppats på med Moderaterna och Kristdemokraternas på ena sidan och Centerpartiet och Liberalerna på den andra?

- Den splittringen har ju funnits länge. Man är inte överens om särskilt mycket. Det är möjligt att man man komma överens om en del politiska förslag inför valet, men när det gäller frågor om hur landet ska styras, där är man ju helt splittrad i dag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.