Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Åkesson (SD) öppnar för att stödja M-regering efter valet

Other: Roger Turesson

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson öppnar för att ge sitt stöd till en renodlad moderatregering efter valet. Men då kräver han att M anpassar sig till SD:s invandringspolitik.

— Det viktigaste är inte en statsrådsportfölj, utan att vi har inflytande, säger han till DN inför partiets landsdagar som inleds på torsdag.

Jimmie Åkesson haltar, dock inte av åldersskäl. Den partiledare som har flest år i bagaget – tolv och ett halvt – är inte mer än 38 år.

SD-ledaren berättar att han fått ont i ett knä sedan han suttit en längre stund på huk och samtalat med två paraidrottare. Nu väntar troligen röntgen.

Återstår att se om knäskadan gör sig påmind när han på lördag ska kliva upp på scenen efter att för sjunde gången blivit vald till partiledare för en tvåårsperiod.

Även opinionssiffrorna haltar något för riksdagens tredje största parti, som blev näst störst och nådde sin högsta nivå hittills med 19 procent i DN/Ipsos mätningar i augusti. Men efter bytet av partiledare i Moderaterna har stödet fallit med flera procentenheter till senast 16 procent i november.

Trots att det innebär att en kvarts miljon väljare flytt och att liknande fall noterats av andra opinionsinstitut är inte Åkesson orolig att partiet åter är mindre än M.

– Det händer ibland. Det är inte så att stödet för vår politik har minskat. Våra väljare går till Moderaterna och det är för att de driver vår politik, säger han.

Han tycker inte att det är någon skillnad i den nya moderatledaren Ulf Kristerssons inställning till SD jämfört med företrädaren Anna Kinberg Batra som den 19 januari tog bort det ”kontaktförbud” som enligt henne tidigare rått med SD.

– Det blev också effekten. Vi hade riktiga samtal och jag har inte hört att det har upphört bara för att man bytt partiledare, säger Jimmie Åkesson.

Nu ser han som en viktig uppgift att sätta press på Moderaterna. Trots partiets tvärvändning i asyl- och anhöriginvandringen jämfört under med den förrförra partiledaren Fredrik Reinfeldt menar SD-ledaren att det fortfarande är stor skillnad mellan synen på invandring i SD och M.

– Det handlar om en återgång till de nivåer som gällde på Reinfeldts tid, hävdar han och menar att M accepterar ett mottagande på 30.000 flyktingar per år mot SD:s 4.000 kvotflyktingar.

För asylinvandring vid den svenska gränsen har Åkesson en nollvision.

– Asylinvandring till Sverige där Sverige inte är första asylland, det ska vi inte ha.

Trots sin kritik mot Moderaterna ser han en renodlad moderatregering som ett alternativ talmannen borde överväga efter valet nästa år om den nuvarande rödgröna regeringen röstats bort av de borgerliga och SD.

– Den skulle vara avsevärt mindre dålig än en regering med Annie Lööf och Jan Björklund, säger Åkesson.

Och den skulle ni stötta?

– Det kan jag inte säga att vi skulle göra, men jag tror att de har avsevärt lättare att få stöd för merparten av sin politik från oss än om invandringspolitiken präglas av Annie Lööfs ganska naiva hållning.

Men för att ge sitt stöd kommer SD att ställa krav, i första hand på invandringspolitiken.

– Mitt jobb här är inte att hjälpa Ulf Kristersson och Annie Lööf att genomföra sin politik, utan det är att få igenom så mycket som möjligt som jag har lovat mina väljare. Då får vi göra vad vi kan för att nå dit.

Samtidigt brottas Jimmie Åkesson med stor oreda i riksdagsgruppen. Fyra ledamöter har av olika skäl blivit politiska vildar: hans egen svärmor Margareta Larsson (slutade i protest), Anna Hagwall (uteslöts), Hanna Wigh (lämnade partiet efter sextrakasserier) och Pavel Gamov (lämnade efter kritiserad Rysslandsresa).

Fyra avhoppare är lika många som Ny demokrati drabbades av på 90-talet när partiet föll ihop.

– Jag tycker att det är en lite orättvis jämförelse eftersom det finns en stabil kärna hos oss jämfört med  Ny demokrati, säger Åkesson.

Detta händer, trots att Åkesson haft den nyligen avlidne Ny demokrati-grundaren Ian Wachtmeister som mentor och rådgivare.

– Vi är ett ett stort parti. Vi har växt väldigt snabbt och några av dem som kom in i riksdagsgruppen höll inte måttet, helt enkelt.

Hur ska ni då se till att den kommande riksdagsgruppen ska hålla måttet med tanke på att det förmodligen blir betydligt fler i den än vad ni har i dag?

– Vi har en helt annan stabilitet i partiet i dag. Vi har ju en massa människor med  erfarenhet på förhållandevis hög politisk nivå, kommunalt och regionalt. Den politiska stabiliteten i partiet ser helt annorlunda ut i partiet i dag än för tre fyra år sedan.

Ett nytt kriterium för att riksdagskandidater ska komma ifråga nästa år är fyra års parlamentarisk erfarenhet från riksdag, regional nivå eller kommuner.

– Det kravet kunde vi inte ställa förra gången, för det fanns inte så många att ta av. Men nu kan vi det.

På landsdagarna 2011 uppstod en strid mellan nationalister och partiledningen som fick igenom en ändring av partiets profil till i första hand social-konservativ. På årets landsdagar väntas ingen liknande ideologisk strid. Den fråga som partiledaren tror vållar mest debatt är frågan om partiets syn på adoption av samkönade par.

Ungdomsförbundet vill ändra partiets negativa inställning, och Jimmie Åkesson vill se en kompromiss.

– Det finns ingenting som tyder på att man skulle må sämre för att man växer upp med två pappor eller två mammor. Därför tycker jag att det är rimligt att vi tittar på hur vi kan förändra vår politik.

Natofrågan, som det blev diskussion om på landsdagarna för två år sedan, finns det ingen motion om. Därmed gäller partiledarens hållning, säger Åkesson.

– Vi kan gå med på folkomröstning om Natomedlemskap, så släpper vi den frågan. Då behöver inte den frågan stå i vägen för ett samarbete i andra mer viktiga frågor.

Åkesson, som var sjukskriven för utbrändhet efter förra valet, ser nu inget slut på sin partiledartid. 

– Nu börjar det blir roligt. Vi växer, vi håller på och utmanar de två stora partierna och till och med varit störst i flera mätningar och näst störst i andra. Jag vill inte bara så, utan även skörda lite också. Så jag sitter gärna kvar ett tag till, säger han.

Fakta.SD:s landsdagar

På landsdagarna, Sverigedemokraternas högsta beslutande organ, ska beslut fattas om förändrad politik på fyra områden: migration, sammanhållning, kriminalpolitik och sjukvård. Därutöver ska ombuden som samlas i Norrköping rösta om en rad motioner från medlemmarna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.