Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Åkesson sjukskriven på obestämd tid

Foto: Lotta Härdelin

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är sjukskriven på obestämd tid. ”Han har det som brukar kallas utmattningssyndrom, det är så läkarna beskriver det”, säger Jimmie Åkessons pressekreterare Henrik Vinge.

I praktiken är Sverigedemokraternas partiledare sjukskriven med omedelbar verkan. Formellt dröjer det dock till tisdag innan riksdagen kan registrera honom som sjukskriven och kalla in en ersättare.

– Han har arbetat väldigt intensivt under väldigt lång tid. Det har varit enormt påfrestande. Han besökte hundra orter under turnén inför riksdagsvalet, runt åttio före Europaparlamentsvalet och dessutom har han gjort arbetsplatsbesök hela våren. Förmodligen har ingen partiledare någonsin genomfört en så omfattande kampanj, säger Henrik Vinge.

– Man ska heller inte underskatta hatet och hoten som många människor uttrycker. Även om man givetvis försöker skaka av sig det utåt, så är det klart att det påverkar. Vi är ju bara människor.

Vinge säger att sjukskrivningen formellt är satt till sista november. Även om partiet vill ha tillbaka Åkesson så fort som möjligt så är det inte ambitionen.

– Det är inte alls omöjligt att det blir förlängt. Ambitionen måste i första hand vara att han blir återställd, säger Henrik Vinge.

Internt i SD har det varit känt en längre tid att Jimmie Åkesson mår dåligt.

Uppgiften om sjukskrivningen kom inte som en överraskning för personer med insyn i partitoppen.

— Det var bara en tidsfråga, uppger en sverigedemokrat.

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth brukar beskrivas som en av partiledarens närmaste män. När DN ringer upp känner han inte till att Åkesson sjukskrivits.

– Jag har ingen aning om vad du pratar om. Jag vet ingenting om det, säger han.

Det var Expressen som först uppmärksammade SD-ledarens sjukskrivning.

”Nu när valet är över har jag getts möjlighet att landa och känna efter. Det känns inte riktigt så bra som det borde göra efter en sådan succé. Tvärtom, jag mår dåligt”, skriver Jimmie Åkesson i ett öppet brev som han publicerat på sin Facebook-sida.

”Läkaren benämner det ’utmattningssyndrom’, vilket i dagligt tal brukar kallas ’utbrändhet’”.

Jimmie Åkesson säger att han under lång tid haft det tufft.

”Givetvis sliter arbetet i sig självt – allt resande, stress, ständig hemlängtan – men framför allt har det också varit så mycket annat runtomkring som stulit energi och tärt både fysiskt och, inte minst, psykiskt. Våra motståndares ihärdiga försök att få stopp på våra framgångar, mediernas många gånger vedervärdiga kampanjjournalistik och extremisternas omåttliga hat är några exempel.”

Det var först efter riksdagsvalet som SD-ledaren gavs en möjlighet att känna efter hur han egentligen mådde, säger han.

”Det känns inte riktigt så bra som det borde göra efter en sådan succé. Tvärtom, jag mår dåligt. Människor i min omgivning har noterat det sedan länge, sagt det till mig, och även om jag egentligen vetat att de haft rätt, har jag inte kunnat tillåta mig själv att lyssna på det örat. Inte före valet.”

I september avslöjade Sveriges Radio att Jimmie Åkesson bara i år spelat för mer än en halv miljon kronor på nätcasinon.

– Jag tycker det är väldigt stora summor och när du ringer och ställer frågor så blir det såklart en väckarklocka, sade han när han konfronterades med uppgifterna.

Till DN sade Jimmie Åkesson att spelandet inte påverkar honom som politiker.

– Jag har inga spelskulder, jag har inte begått något brott, jag har inte handskats med några andra pengar än mina egna. Det har inte påverkat mitt liv på något sätt eller min roll som politiker.

På frågan om han fick hjälp från partiet svarade han:

– Jag har väldigt mycket hjälp av partiet med alla möjliga saker, så jag får den hjälp jag behöver med allt jag behöver hjälp med. Jag tycker att det här i sig är en privatsak.

Fakta: Jimmie Åkesson

Namn: Jimmie Åkesson.

Född: 17 maj 1979, uppvuxen i Sölvesborg.

Utbildning: Universitetsstudier i bland annat statsvetenskap.

Bor: I villa i Sölvesborg tillsammans med sambo, en ettårig son och tre katter.

Partikarriär: Blev medlem i Sverigedemokraterna 1995, ledamot i kommunfullmäktige 1998 och partiledare 2005.

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.