Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Åkesson städar upp i SD

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson tänker "städa upp" bland de egna lokalpolitikerna. I ett internt brev skriver han att det nu råder nolltolerans i partiet.

– Vi har sedan valet uppmärksammats på ett antal fall där kommunpolitiker eller andra lokalt runt om i partiet gör uttalande som är oacceptabla. När man tittar på det sammantaget så är det helt enkelt för många och vi måste uppifrån sätta ned foten och tala om att det räcker nu. Nu behöver vi ha en storstädning, säger Jimmie Åkesson till TT.

Till exempel önskade sig en lokal SD-politiker i somras "skottpengar" på statsministern på nätet. En annan kallade ensamkommande flyktingbarn för "skäggbarn".

I brevet skriver Åkesson att i "vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar."

Sedan valet har partiet uteslutit medlemmar i flera partidistrikt. Partiet har också drabbats av interna strider på lokal nivå.

Åkesson anser att problemen uppstått på grund av att partiet vuxit väldigt snabbt och att det därför kommit in olämpliga personer. På sina ställen har det, enligt honom, skapats en osund intern kultur som partiledningen nu måste ta tag i.

– Vi har ett problem och jag är inte rädd för att tillstå det, säger Åkesson.

– Många saknar förtroende för vårt parti på grund av sådana här enskilda exempel.

I brevet uppmanas den som känner sig träffad av eller har problem med brevets skarpa formuleringar att genast lämna Sverigedemokraterna frivilligt.

"Det skulle bespara oss en hel del arbete. Den som ändå väljer att stanna kvar, kommer inom kort att bli föremål för personärende och uteslutning", lyder texten.

Sverigedemokraterna

• Sverigedemokraterna fick vid senaste valet 2010 612 mandat i 246 kommuner.

• I region- och landstingsvalet blev det 70 mandat i 15 regioner/landsting.

• Riksdagsvalet slutade med 20 mandat för partiet som fick 5,7 procent av rösterna.

• Målet för 2014 års riksdagsval är att bli tredje största parti.

(TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.