Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Åkesson stängs ute från partiledarsamtal om flyktingfrågan

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson. Foto: Eva Tedesjö

Statsminister Stefan Löfven ska samla partiledarna till samtal över blockgränsen om flyktingkrisen. Men Jimmie Åkesson (SD) har inte bjudits in.

”Det är dåligt för Sverige eftersom vi är ensamma om att företräda ett annat perspektiv”, säger Sverigedemokraternas partiledare.

Statsminister Stefan Löfven har hörsammat en uppmaning från Folkpartiledaren Jan Björklund att samla partiledarna till samtal över blockgränsen om flyktingkrisen. Någon inbjudan har dock inte gått till Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, bekräftar statsrådsberedningen.

– Jag utgår ifrån att man helt enkelt inte vill ha oss med. Det är dåligt för Sverige eftersom vi är ensamma om att företräda ett annat perspektiv, säger Åkesson.

Han är mycket kritisk till den strategi som Stefan Löfven (S) vill driva på EU-nivå för att möta den akuta flyktingkrisen. Statsministern presenterade den på en pressträff på måndagen. Det handlar bland annat om att EU:s mottagande av kvotflyktingar ska höjas till 100.000 per år och de ska fördelas jämnare mellan länderna. Sverigedemokraternas grundhållning är att flyktinghjälp ska riktas till krishärdarnas närområden.

Läs mer: Stefan Löfven: Det är bråttom att lägga fram en plan för hur Europa ska möta den internationella flyktingskatastrofen.

– Stefan Löfven har fel utgångspunkter. Man försöker inte hjälpa så många som möjligt utan verkar bara kunna relatera till det som är i ens närhet, säger Jimmie Åkesson.

Han hänvisar till en intervju igår i brittiska tidningen The Guardian med Antonio Guterres, chef för FN:s flyktingorgan UNHCR, som varnar för att verksamhetens budget sinar.

– Ytterligare 100.000 kvotflyktingar till Europa är försvinnande få i jämförelse med 60 miljoner som är på flykt i världen. Det blir ett lotteri med väldigt liten vinstchans. Det har jag väldigt svårt att förstå samtidigt som FN:s flyktingchef ber om mer pengar för att klara det mest basal i närområdet, säger Åkesson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.