Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Åkesson: Ta tillbaka fädernas kyrka

Foto: Ola Torkelsson/Scanpix

Sverigedemokraterna kraftsamlar inför supervalåret 2014. I sitt sommartal flörtade partiledaren Jimmie Åkesson med flera väljargrupper. ”Nu ligger fullt fokus på att hitta kandidater. Det är vårt största problem”, säger Åkesson.

Under sitt tal i hemstaden Sölvesborg berättade han på lördagen att partiet nu nått 10.000 medlemmar. Att tillsätta de mandat man vinner i framförallt kommunerna är dock fortfarande ett problem.

För den kommande tidens kampanjande satsas 40–60 miljoner kronor. Det första målet är kyrkovalet.

I sitt årliga sommartal sträckte Åkesson därför ut en hand till konservativa religiösa grupper. Kyrkan har tappat både i ”svenskhet” och ”kristenhet”, enligt honom.

– Att skilja det kristna från det svenska, eller det svenska från det kristna, är lika omöjligt som att plocka äggen ur sockerkakan, sade han under talet.

Kyrkans samarbete, framför allt med muslimska trossamfund, attackerades för att det ”stöder islamiseringen av det svenska samhället”.

En annan grupp Åkesson lade an på var pensionärer.

–Ge oss inflytande i nästa val så kommer vi inte att svika er som byggde det här landet, sade han till kraftiga applåder.

Sverigedemokraterna har som ensamt parti stött Alliansregeringens förslag på ett femte jobbskatteavdrag. Men förslaget om att sänka gränsen för när man ska betala statlig inkomstskatt har fått SD att ifrågasätta regeringens skattesänkningar.

Sänkt skatt för pensionärer borde prioriteras i stället.

Åkesson hoppas på att stärka rollen som vågmästare i riksdagen med ett väljarstöd på 10–15 procent vid nästa riksdagsval. Partiet vill därför helst se att Centerpartiet och Kristdemokraterna överlever valet.

Det ifrågasätts dock av statsvetaren Henrik Oscarsson.

– Om det blir som i dag med två rätt stora block som möjligen kan regera i minoritet med hjälp av varandra, så väntar en ökenvandring för SD.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.