Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Åkesson till angrepp mot Reinfeldt

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gick till hårt angrepp på statsminister Fredrik Reinfeldt i sitt tal på partiets landsdagar på lördagen.

– Så länge du uttrycker ett sånt illa dolt förakt för vanligt folk som har tröttnat på din extrema splittringspolitik så kommer du att förlora, sade han.

Jimmie Åkesson syftade på en intervju med moderatledaren i Sydsvenskan förra veckan där han utmålade SD:s anhängare som samhällets förlorare.

– Vi tillhör inte förlorarna. Vi har vänner, vi har jobb, vi har barn. Vi är helt vanliga människor och vi tillhör framtiden, sade Åkesson och fick en lång applåd av de ombuden i Eriksbergshallen i Göteborg.

Han räknade upp exempel på frågor där SD gjort gemensam sak med de rödgröna och fällt regeringen under det första året i riksdagen.

– Skattesänkningar får inte ske på bekostnad av välfärdens kärna, sade Åkesson som kommentar till att regeringen i höstas drog tillbaka sitt förslag om ett femte jobbskatteavdrag.

Han anklagade Reinfeldt för att exkludera svenskar som inte har samma brokiga bakgrund som statsministern själv säger att han har.

– Svenskheten sitter inte i skinnet, den sitter i ditt beteende och dina värderingar, sade Åkesson.

Han svarade på intern kritik om att som nationalismen tonas ner för mycket i det nya principprogrammet.

– Vi befäster vår mittenposition i svensk politik. Vi är vare sig höger eller vänster.

Åkesson svarade på kritik från Socialdemokraterna för att han citerade den tidigare socialdemokratiske statsministern Per-Albin Hansson i sitt första tal i Almedalen i Visby i somras.

– Det är ni som slängt visionen om folkhemmet på sophögen och ni kan inte gärna vara förbaskade på oss för att vi plockar upp den, dammar av den och tar den med oss in i 2000-talet Sverige, sade Åkesson.

Han citerade på nytt Per-Albin Hansson där han talade om samarbete med konservativa krafter i samhället.

SD-ledaren lyfte sedan en hårdare kriminalpolitik som partiets nya profilområd. Han namngav den man som åtalats misstänkt för att ha våldtagit en 12-årig flicka i Stockholm i somras sedan han frigivits från en livstidsstraff.

– Förövarnas intressen sätts främst, offren glöms bort, hävdade Åkesson.

Åkesson tror att en breddning av SD:s politik ska lyfta partiet från dagens 5-procentsnivå i opinionsmätningarna.

– Vi har potential att bli ett 30-procentsparti på sikt, sade den 32-årige partiledaren som efter det 44 minuter långa talet fick stående ovationer från ombuden.

Efteråt beskrev Jimmie Åkesson talet som att han nu "skruvar upp tonläget" mot regeringen och statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Jag tycker att han skulle ha en annan attityd till oppositionspartierna som han är beroende av i många avseenden, säger han till DN.se.

Varför skruvar du upp tonläget?

– Därför att den här artikeln i Sydsvenskan gjorde mig mycket irriterad. Det finns ett arrogant sätt att förhålla sig till tungan på vågen i riksdagen. Som minoritetsregering måste man vara mer ansvarsfull än så.

Kort efter Jimmie Åkessons tal antog ombuden enhälligt det nya kriminalpolitiska programmet med hårdare straff som viktigaste punkt på programmet. Det kontroversiella förslaget från valrörelsen om att straffmyndighetsgränsen ska sänkas från 15 till 12 år finns inte med, Men det innebär inte att förslaget är borttaget.

– Det finns kvar. Det är bara så att jag inte hunnit med att gå igenom den frågan, säger riksdagsledamoten Kent Ekeroth som författat programmet.

Jimmie Åkesson tror att mer fokus på kriminalpolitik, skola och andra "mjuka" frågor vid sidan om invandringsfrågan kan leda till att bredare väljargrupper lockas till partiet. Han siktar på att partiet i framtiden ska kunna nå 30 procent.

– Man måste sikta högt om man ska nå högre. Det är klart att man ska sikta dit. Det jag menar med det är att vi har potential, säger Åkesson.

SD:s program om andra frågor genomsyras dock av att invandringen orsakar kriminalitet och problem i skolan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.