Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Åkesson tonar ned spänningar inom SD

Sverigedemokraterna siktar på att nästan dubbla sin valkassa. Partiet har dessutom tio gånger fler anställda än tidigare. Målet är att få uppåt tio procent av rösterna i nästa val.

Riksdagsinträdet har inneburit många förändringar för SD.

– Vi tillhör ju politikens finrum nu, i den meningen att vi finns i maktens korridorer, säger partiledaren Jimmie Åkesson i en intervju inför partiets kongress kommande helg.

Rent ekonomiskt har valframgången varit ett rejält lyft för partiets riksorganisation. Partistödet beräknas bli 112 miljoner kronor under mandatperioden jämfört med tre miljoner 2006–2010. Antalet anställda har ökat från tre till 34 på ett par år. Valfonden som ska bekosta kampanjer inför EU-valet och riksdagsvalet 2014 beräknas växa till 30–35 miljoner, jämfört med 19 miljoner 2010.

Målet är att bli riksdagens tredje största parti 2014, vilket kan komma att kräva uppåt tio procent av rösterna.

– Det är klart att vi vill gärna upp i de nivåerna, säger Åkesson.

Politiken ska breddas och nya väljargrupper fångas in. På partikongressen, Landsdagarna, i Göteborg nästa helg ska partiets ideologiska etikett "nationalistisk" bytas ut mot "socialkonservativ".

– Det vi saknat är kanske mer den sociala aspekten, säger Åkesson.

I dag är fokus på invandringskritik, en hård kriminalpolitik och äldrefrågor. Åkesson tror också att djurskyddsfrågor kan locka väljare.

Som för alla nya riksdagspartier kan framgångarna leda till inre spänningar. Många av ledamöterna har fördubblat sina inkomster sedan de kom in i riksdagen. Partiet betalar, likt andra partier, partiarvode till de med tunga befattningar. Åkesson tjänar i dag över 92 000 kronor i månaden.

I en av motionerna till Landsdagarna befaras att partiarvodena framkallar rykten i medlemskåren om maktmissbruk.

– Jag tycker att det är rimligt att jag som partiordförande tjänar lite mer än den vanliga riksdagsledamoten, säger Åkesson.

Flera kommunföreningar har också varit irriterade över avgifter de måste betala in till riksorganisationen. "Fotfolket arbetar gratis medan partitoppen göder sig själv godmodigt", skriver en motionär. Partistyrelsen föreslår nu att avgifterna sänks och enbart går till valfonden.

Åkesson säger sig inte ha märkt någon växande misstro mot partiledningen.

– Det är klart det finns någon som tycker att vi inte får bli som de andra (partierna), säger han.

Att partiet i riksdagen skulle ha tonat ned sin retorik mot invandring och "islamifiering" av Sverige håller inte Åkesson med om. Däremot kan det, enligt honom, uppfattas så, eftersom SD nu är med och debatterar flera olika frågor. Åkesson hävdar att politiska motståndare vill skapa en bild av en klyfta i partiet.

– Jag vet att man i den här ivern att underblåsa konflikten mellan lokalavdelningar och riksorganisation vill få det till att nu pratar ni där uppe i riksdagen inte om invandring.

Fakta:SD:s resultat i riksdagsval

1998: 19 624 röster (0,4 procent)

2002: 76 300 röster (1,4 procent)

2006: 162 463 röster (2,9 procent)

2010: 339 610 röster (5,7 procent)

Opinionsstöd november 2011: 6,7 procent (Sifo)

Källa: SCB, Sifo

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.