Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Åkesson tvingas betala tillbaka sjukersättning

När Jimmie Åkesson gästade Fredrik Skavlan vid comebacken lovade han att betala tillbaka sjukersättning han inte haft rätt till.
När Jimmie Åkesson gästade Fredrik Skavlan vid comebacken lovade han att betala tillbaka sjukersättning han inte haft rätt till. Foto: SVT

Sverigedemokraternas parti­ledare Jimmie Åkesson tvingas betala tillbaka drygt 64.000 kronor till riksdagen. Han anses inte ha rätt till delar av det sjukpenningtillägg som betalades ut under hans halvårslånga sjukskrivning.

– Beslutet innebär att han inte har rätt till sjukpenningtillägg från riksdagsförvaltningen eftersom han nekats sjukpenning från Försäkringskassan, förklarar Thomas Larue, chef för enheten ledamotsadministration.

I slutet av oktober förra året sjukskrevs Jimmie Åkesson för utmattningssymtom. Men trots sjukskrivningen fortsatte hans parti att betala ut ett partiledararvode på omkring 40.000 kronor i månaden. Orsaken var, enligt SD, att partiets stadgar inte gjorde något undantag för sjukskrivning.

– Jimmie Åkesson har hamnat i denna situation på grund av att hans parti fortsatt att betala ut partiledararvodet. Det är det som ställer till det, konstaterar Thomas Larue.

Men det beslutet fick, sedan DN uppmärksammade omständig­heterna i höstas, två konsekvenser. Först beslutade Försäkringskassan att neka Åkesson sjukpenning. Därefter inledde riksdagen en utredning för att se om även sjukpenningtillägget på drygt 31.000 kronor i månaden skulle dras in.

På tisdagen beslutade riksdagen att Åkesson tvingas betala tillbaka drygt en tredjedel av pengarna.

Det handlar om det sjukpenningtillägg som riksdagen felaktigt betalat ut sedan den 30 januari i  år. För det belopp som betalades ut förra året anser riksdagen att det inte går att kräva tillbaka pengar eftersom Åkesson inte tog del av Försäkringskassans beslut förrän den 29 januari.

– Dessförinnan bedömer vi att han är i god tro, säger Thomas Larue.

Men borde ni inte ha insett problemet redan i höstas när det stod klart att SD fortsatte att betala ut partiledararvodet?

– Då hade inte Försäkringskassan fattat något beslut.

Beslutet innebär att Åkesson får behålla huvuddelen av sjukpenningtillägget, cirka 90.000 kronor inklusive skatt. Detta trots att Försäkringskassans beslut att dra in hans sjukpenning gäller hela den sjukskrivningstid där myndigheten har ansvaret.

Men 64.173 kronor och 83 öre inklusive skatt ska betalas tillbaka, enligt det beslut som på tisdags­eftermiddagen skickades med post till Jimmie Åkesson. Det troliga är att pengarna dras i efterhand, vilket innebär att Jimmie Åkesson går miste om drygt en månadslön, som för riksdagsledamöter ligger på 61.000 kronor.

Beslutet kan överklagas till Riksdagens överklagandenämnd. Jimmie Åkesson har tidigare sagt till SVT-programledaren Fredrik Skavlan att han ska betala tillbaka de pengar som han inte haft rätt till under sjukskrivningen när han samtidigt fått lön.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.