Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Åkesson varnar Löfven

02:12. SD-ledaren om hotet mot Stefan Löfven (S).

​Jimmie Åkesson varnar statsminister Stefan Löfven för vad som kan hända om Sverigedemokraterna inte bjuds in till samtal.
– Förmågan att hantera det här avgör hur långlivad regeringen blir, säger SD-ledaren.

Enligt Jimmie Åkesson tar Stefan Löfven (S) inte ansvar för landet när han vägrar diskutera med SD, trots att S-MP-regeringen saknar majoritet i riksdagen.

– Min uppfattning är att Stefan Löfven misslyckas kapitalt med att ta ansvar när det viktigaste för honom är att isolera 13 procent av väljarna. Det går inte ihop, man kan inte ta ansvar på det sättet, sade Åkesson under onsdagens partiledardebatt i riksdagen.

Åkesson beskrev sitt parti som tungan på vågen mittemellan höger och vänster och därmed som lösningen för att skapa majoritet i riksdagen.

– Stefan Löfven kommer att bli varse den här verkligheten. Förmågan att hantera det här avgör hur långlivad den här regeringen blir, sade Åkesson.

SD-ledaren radade också upp en lång lista med väntade reformer från regeringen som hans parti kan bidra till att fälla. Bland dem finns 90-dagarsgarantin och traineejobb för unga arbetslösa, höjda inkomstskatter, energipolitiken och kärnkraftsfrågan liksom obligatoriskt gymnasium.

– Att blunda och hoppas, att presentera sin politik som en lång önskelista utan förankring i verkligheten, det är inte att visa handlingskraft, det är inte att ta ansvar för landet, sade Åkesson.

Stefan Löfven gav flera skäl till varför hans regering inte vill förhandla med Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna.

– På 1990-talet när vi socialdemokrater tog ansvar för att sanera statens finanser, då syntes fortfarande hakkors i era demonstrationer. Partiledaren Anders Klarström höll tal om judiska konspirationer. Rasismen lever kvar i ert parti, sade Löfven.

S-ledaren poängterade att han är statsminister för alla svenska medborgare och detta också hindrar honom att samarbeta med Åkesson.

– Du har pekat ut svenska muslimer som vårt största hot sedan andra världskriget. Du ser alltså svenska medborgare som ett hot jämförbart med Hitler.

Stefan Löfven vände sig sedan direkt till dem som valt att rösta på SD.

– Jag ser dig. Jag hör dig. Jag vet att du är inte nöjd med det samhälle vi har i dag och det är inte jag heller. Men tro mig: Sverigedemokraterna är inte lösningen. Lösningen är att vi investerar så att människor kommer i arbete, att ungdomarna klarar sig i skolan, att vi hjälps åt att hålla ihop välfärden. Det är lösningen, inte att peka ut några som syndabockar, sade Löfven.

Läs mer: Annie Lööfs hånfulla svar på Löfvens inbjudan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.