Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Åkesson vill bli statsminister och bilda regering med Moderaterna

Foto: TT

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill bilda regering med Moderaterna efter valet och utmanar samtidigt moderatledaren Anna Kinberg Batra om positionen som oppositionsledare. Uttalandet efter partiledardebatten i SVT på söndagskvällen är ett resultat av den senaste tidens mätningar som visar att Sverigedemokraterna gått om Moderaterna som näst största parti.

De stod bara några meter ifrån varandra efter den två timmar långa debatten i Sveriges Televisions ”Agenda” – den av vikande opinionssiffror pressade moderatledaren Anna Kinberg Batra och SD:s partiledare Jimmie Åkesson vars parti går åt motsatt håll i mätningarna av väljarnas sympatier.

Enligt de senaste sammanvägningarna av opinionsläget har SD gått om M efter utspelet den 19 januari där Anna Kinberg Batra öppnade dörren för samtal med SD. Det är Jimmie Åkessons utgångspunkt när han efter debatten målar upp sig själv som en minst lika tänkbar statsministerkandidat som Anna Kinberg Batra.

– Vi har växt så pass mycket nu att man nog får se Sverigedemokraternas partiledare i lika hög grad som Anna Kinberg Batra som en realistisk statsministerkandidat, säger Jimmie Åkesson.

Inget parti vill dock regera med Åkesson, som på partiets senaste landsdagar i november 2015 lanserade idén att SD skulle bilda regering tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

SD-ledaren tror att den borgerliga alliansen splittras efter valet.

– Jag tror på en mitten-höger-regering med oss, Moderaterna och eventuellt Kristdemokraterna om de finns kvar i Sveriges riksdag. Med det opinionsläge vi har i dag skulle det kunna vara ett förhållandevis starkt regeringsalternativ i förhållande till hur de andra ser ut, säger Jimmie Åkesson till DN.

Med dig som statsminister?

– Jag gör inte anspråk på att vara den självklara statsministern, men jag tycker inte att det är självklart heller att Anna Kinberg Batra skulle vara det när hon inte längre företräder det största oppositionspartiet. Då finns det ju tre kandidater i så fall.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.