Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Åkesson vill inte kommentera Ekeroth-avslöjande

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tänker inte svara på frågor om SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroths mejl till sajten Axpixlat. ”Det finns ingen som helst anledning att det skulle ses som en partiledarfråga”, skriver Åkessons pressekreterare Linus Bylund i ett sms till DN på torsdagsförmiddagen.

I ett annat sms skriver Martin Kinnunen, pressekreterare för SD i riksdagen, att han uppfattar det som att Aftonbladets uppgifter ”försvagar teorin om att Kent skulle chefa för sajten”.

Enligt tidningens källa ska Kent Ekeroth ha, trots att han tidigare förnekat all inblandning i sajtens innehåll, vid ett flertal tillfällen mejlat redaktionen för att påverka innehållet. När Ekeroth konfronteras med uppgifterna förnekar han att han är en del av redaktionen, men medger att han ”har mycket goda kontakter med Avpixlat”.

Pressekreteraren Martin Kinnunen tolkar innehållet i de publicerade mejlen som att Ekeroth inte kan styra innehållet på Avpixlat.

”Han klagar på innehåll, klagar på moderering, måste tipsa om länkar som vilken läsare som helst. Uppenbarligen saknar han redaktionella rättigheter”, skriver Martin Kinnunen i ett sms till DN.

Den känsliga frågan för SD-ledningen är hur Ekeroths agerande går ihop med Jimmie Åkessons linje om nolltolerans mot rasism. I ett öppet brev till sina medlemmar i oktober i fjol skrev Jimmie Åkesson bland annat:

”Sverigedemokraterna är ett demokratiskt, socialkonservativt parti med en nationalistisk grundsyn. I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar.”

DN har sökt partisekreteraren Björn Söder. Vem som ska kommentera uppgifterna ska SD-ledningen ”bena ut under dagen”, enligt Martin Kinnunen.

Efter järnrörsskandalen fråntogs Kent Ekeroth sin roll som rättspolitisk talesperson för partiet, men han sitter till skillnad från Erik Almqvist kvar i riksdagen. Ekeroth är suppleant i näringsutskottet, utrikesutskottet och EU-nämnden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.