Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 17:04 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/akessons-flickvan-till-attack-mot-sdu/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Åkessons flickvän till attack mot SDU

Den interna striden i Sverigedemokraterna tilltar. Nu går partiledarens flickvän Louise Erixon till attack mot ungdomsförbundet och kräver ledarnas avgång. I ett brev kallar hon SDU:s kritik av Jimmie Åkesson för ”en mycket aggressiv krigsförklaring”, skriver Expressen.

DN har tidigare skrivit om sprickan i partiet. I ena ringhörnan står partiledaren Åkesson som har en mer socialkonservativ riktning, och i den andra SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand med nationalistiskt fokus.

Tillsammans med vice ordföranden i SDU William Hahne skrev den sistnämnda en debattartikel på DN.se i torsdags där de kritiserar Åkessons hantering av den sparkade Erik Almqvist.

Läs debattartikeln: ”Helt fel låta Almqvist gå”

Internt ses kritiken som en krigsförklaring mot partiledaren, enligt högt uppsatta personer som DN har talat med. Och Jimmie Åkesson gick själv ut och kritiserade SDU:s utspel vid en pressträff samma dag.

Nu sällar sig även partiledarens flickvän till kritikerna. I ett brev som Expressen publicerar går Louise Erixon till hård attack mot SDU:s ledning. Brevet ska ha skickats ut på fredagen och där skriver hon bland annat att debattartikeln visar att ”den politiska och kommunikativa omognad som dessa två personer påvisat, är en stor risk både för ungdomsförbundets och moderpartiets trovärdighet.”

Vidare kräver hon SDU-ledarnas avgång.

Enligt uppgifter till Expressen har flera inom partiet reagerat på Louise Erixons utspel och brevets aggressiva ton. Det uppfattas också som att hon går sin pojkväns ärenden.

– Hon sprider oro, osämja och konflikter, säger en högt uppsatt SD-källa i riksdagen till Expressen.

Louise Erixon vill inte ge några kommentarer i media för sitt agerande. Gustav Kasselstrand uppger till Expressen att han har läst brevet:

– Ja, jag läste det. I det här läget har jag valt att inte besvara det för saker och ting förändras ganska drastiskt från dag till dag och förutsättningarna är olika varje dag. Då ser jag ingen anledning till att kommentera det här förrän bilden har klarnat under de kommande dagarna, säger han.

Louise Erixon arbetar som sekreterare till partisekreteraren och gruppledaren Björn Söder på partiets riksdagskansli.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.