Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Åkessons medarbetare sparkas efter hatinlägg

En tjänsteman på Sverigedemokraternas riksdagskansli, som också kandiderar till riksdagen och kommunfullmäktige för partiet, pekades ut som ansvarig för flera hatiska inlägg om muslimer på olika sajter.

Nu får mannen gå, meddelar partiet.

– Vår inställning är att han inte kan fortsätta arbeta för oss, säger SD:s presschef Henrik Vinge till TT.

Enligt Henrik Vinge kommer förhandlingarna med mannens fackförbund att inledas så snart som möjligt efter midsommarhelgen.

– Han har också lovat att dra tillbaka samtliga kandidaturer inför valet.

Tjänstemannen, som ofta bistår partiledningen och SD-ledaren Jimmie Åkesson, pekades ut av Expressen som ansvarig för åtskilliga inlägg som tidningen hävdar att mannen har gjort under åren 2012 till 2016 på sajter som Avpixlat och Fria tider. Det handlar mest om kommentarer om muslimer, och tidningen uppger att inläggen – kommentarer till artiklar– är skrivna med ett konto kopplat till hans privata mejladress, en adress som också använts i kontakter med myndigheter.

Förutom att skriva om att alla spår av islam i Sverige bör förstöras och att alla muslimer bör utvisas uttryckte personen bakom det aktuella kontot uppskattning över en artikel som berättade om att moskéer hade bränts i London.

”Jäkla vad bra gjort. Nu hoppas vi att detta sprider sig till Sverige som en löpeld”, uppges han ha skrivit i en kommentar till en artikel i Fria tider.

Mannen har tidigare förnekat allt, men enligt Henrik Vinge är det nu klarlagt att han står bakom inläggen.

– Vi har rett ut det här grundligt och haft flera samtal med honom. Det går att knyta honom till kommentarer både tekniskt och till innehållet till vissa kommentarer.

TT: Varför händer sådant här gång på gång när det kommer till just Sverigedemokraterna?

– Jag tror det finns flera skäl till det. Dels är det nog så att vi granskas på ett annat sätt än vad andra partiet gör, säger Henrik Vinge och fortsätter:

– Sen tror jag att vi är ett förhållandevis litet parti organisatoriskt, vilket gör att vi fortfarande har en del personer kvar som kommer försvinna med tiden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.