Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/aklagare-utreder-fortal-mot-peter-lundberg/

Politik

Åklagarmyndigheten backar om utredning av Winberg

Peter Lundgren och Kristina Winberg under valarbetet 2014. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Åklagare Maria Sterup har inte inlett förundersökning om SD-politikern Kristina Winberg gjort sig skyldig till förtal av partikollegan Peter Lundgren – vilket tidigare uppgavs. Åklagarmyndigheten ”beklagar den felaktiga informationen”.

– Svaret i morse handlade om gårdagens förundersökning och inget annat, säger Robin Simonsson vid Åklagarmyndighetens presstjänst efter att man tvingats gå ut med en dementi.

”I nuläget finns ingen förundersökning om förtal av EU-parlamentariker. Ingen anmälan har heller ännu inkommit till Särskilda åklagarkammaren”, meddelar Åklagarmyndigheten. Tidigare på torsdagen var beskedet det motsatta.

Uppgiften om att Peter Lundgren tafsat en kvinnlig partikollega på brösten väckte stor uppmärksamhet förra veckan och åklagare Maria Sterup inledde förundersökning om sexuellt ofredande på onsdagen. Peter Lundgren säger sig ha svarat med en motanmälan om förtal och på torsdagen meddelade åklagaren att även det är en inledd förundersökning – det var alltså fel.

– Det har inte kommit någon polisanmälan till vare sig särskilda åklagarkammaren eller polisens särskilda utredningar, så om det finns en anmälan finns den någonstans i polismyndigheten, säger Robin Simonsson.

Läs mer: Peter Lundgren utreds misstänkt för sexuellt ofredande 

Bild 1 av 2 Det första pressmeddelandet från Åklagarmyndigheten.
Foto: Skärmdump
Bild 2 av 2 Och det andra, som kom tre timmar senare, där myndigheten backar.
Foto: Skärmdump

Kristina Winberg och Peter Lundgren var under hösten 2017 på en partitillställning där Peter Lundgren tog en kvinnlig partikamrat på brösten. Lundgren och kvinnan har tillstått att det hänt, men beskriver händelsen som helt utagerad.

Läs mer: ”Det var ingen blöt kväll” 

Winberg talade med kvinnan efter händelsen, både samma kväll och ett par dagar senare och då spelade hon in samtalet. Efter att Winberg petats från SD:s EU-vallista som toppas av Lundgren – och utesluten ur partiet – läckte samtalet till Expressen som publicerade det i måndags varpå skarpa reaktioner från alla håll väcktes.

Läs mer: Kvinnan i SD-filmen: Det var en jobbig period 

Winberg misstänks av många vara den som läckt inspelningen, men hon har en annan förklaring. Hon säger att den aktuella mobiltelefonen stals under en semesterresa en tid efter händelsen och att någon måste ha kommit över samtalet den vägen. En polisanmälan och försäkringsdokument ska finnas och kunna styrka hennes historia säger hon.

Läs mer: SD-toppen Kristina Winberg petas – efter larm om övergrepp