Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Alf Svensson kräver att KD sätter ner foten

Alf Svensson.
Alf Svensson. Foto: Paul Hansen
Alf Svensson går emot Göran Hägglund i familjepolitiken. Den populäre förre partiledaren tycker att Kristdemokraternas riksting på fredagen ska fatta ett beslut om vad partiet vill – men Hägglund vill vänta. ”Jag hade inte vågat att inte sätta ner foten”, säger Alf Svensson till DN.

När KD:s riksting inleds i Umeå på torsdagen är familjepolitiken en av stridsfrågorna. Göran Hägglund och partistyrelsen vill ha mer tid på sig att utreda frågan vad som ska ersätta dagens kommunala vårdnadsbidrag på 3.000 kronor i månaden.

– Man får inte fuska i den här frågan. Det är bättre att göra ett noggrant arbete än att göra något på lösare boliner, säger Hägglund.

Men en majoritet av partiets distriktsordförande – 14 av 26 – skriver i en debattartikel att det är dags för partiet att bestämma sig. De vill införa en barnomsorgspeng på 6.500 kronor i månaden för föräldrar som vill stanna hemma med sina barn.

– Vi har använts oss av Riks­dagens utredningstjänst. Det är ett mycket genomtänkt och detaljerat förslag, säger riksdagsledamoten Mikael Oscarsson som är distriktsordförande i Uppsala.

Frågan väntas leda till en het debatt på rikstinget på fredagen. Alf Svensson tar inte ställning till förslaget, men anser att det är dags för partiet att bestämma sig.

– Politik går så fort. Man får inte bida tiden an, säger han.

Svensson tycker att det vore för sent att fatta beslut på nästa riksting som partistyrelsen vill ska äga rum 2013, bara ett år före nästa val.

Den 72-årige förre KD-ledaren, som kryssades in med personröster i EU-valet 2009, går också emot partiledningen om homosexuellas rätt att adoptera barn.

När riksdagen 2003 fattade beslut om att tillåta homoadoptioner röstade Kristdemokraterna nej. I ett svar till en rikstingsmotion skriver partistyrelsen att den vill ”se över partiets politik på området”.

Fel, tycker Alf Svensson.

– Jag tycker att man ska hålla fast vid det ställningstagande som man har. Det är inte säkert att alla ny­modigheter som presenteras just i vår generation är de bästa.

Stridsfrågorna

Här är de största stridsfrågorna på Kristdemokraternas riksting som inleds i Umeå på torsdagen:

• Familjepolitiken. En majoritet av partidistrikten vill ha ett beslut om att införa en barnomsorgspeng på 6 500 kronor. Partistyrelsen vill fortsätta att utreda frågan.

• Aborter. Flera motioner berör aborter, bland annat att avskaffa förbudet mot att forska om orsaker till abort. Partistyrelsen vill inte ha några nya beslut i den känsliga abortfrågan.

• Homoadoption. En motion vill att partiet tar tydlig ställning för att tillåta homosexuella att adoptera barn. Partistyrelsen vill avvakta.

• Partiledaren Göran Hägglunds framtid. Indirekt blir omröstningen om att bara hålla riksting vartannat år en förtroendeomtröstning om Hägglund. Partistyrelsen vill ha ett enhälligt beslut, vilket skulle innebära att det inte blir någon omröstning om förtroendet för Hägglund under 2012.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.