Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Foto: NICKLAS THEGERSTROM
Politik

Alice Bah Kuhnke: Knytblusbilden var ingen impuls

Hon har varit minister och miljöpartist i knappt fyra år. 

Men aktivist i hela sitt liv.

Som en av partiets populäraste företrädare kliver Alice Bah Kuhnke nu in i sin första valrörelse – med stora ord och knuten näve.

DN:s Alexandra Urisman Otto och Nicklas Thegerström har följt ministern som kallats floskulös av kulturkännarna – men ses som en hjälte av sina anhängare.

VAL 2018

– Jag kan lägga mig ner också. 

Sveriges kultur- och demokratiminister sitter på en trädstam i ett naturreservat några kilometer utanför Stockholms innerstad. 

Vi har träffats för att tillsammans gå den morgonpromenad hon försöker ha som rutin. Men ljuset är så fantastiskt, majmorgonen så magisk. 

Det blir en fotostudio i skogen. Ministern lägger sig ner på den fallna tallen.

– Hör ni göken? 

Alice Bah Kuhnke blev miljöpartist tre dagar innan hon presenterades som statsråd. Hon fick en tuff start med kritik både för att sakna partipolitisk förankring – och för att vara okunnig inom kulturpolitikens område. 

Senast i början av förra våren vaknade kritikerna igen. I en debatt i SVT:s Agenda visade ministern på stora kunskapsluckor i frågan om återvändande IS-terrorister. Alice Bah Kuhnke kallades till riksdagens konstitutionsutskott för att förklara sig.

Men stormen bedarrade. Och under mandatperioden har hon byggt upp vad som närmast kan liknas vid en fanclub. Över 44.000 personer följer henne på plattformen Instagram. Och hyllningskören i kommentarsfälten målar ofta upp henne som en hjälte, förebild. Aktivist.

– Jag har ju varit aktivist under hela mitt vuxna liv. Alltid varit aktiv i det civila samhället och jag tror på oss människor; att vi kan gå samman och åstadkomma de största av förändringar. Så att vara aktivist är en del av mig. Av det som är jag. 

– Men mitt uppdrag just nu är ju att vara politiker. Så, nej, just nu är jag inte aktivist. 

Alice Bah Kuhnke är ett tänkbart framtida språkrör för Miljöpartiet. Tidigare i år öppnade hon själv för möjligheten i en intervju med Aftonbladet.
Alice Bah Kuhnke är ett tänkbart framtida språkrör för Miljöpartiet. Tidigare i år öppnade hon själv för möjligheten i en intervju med Aftonbladet. Foto: Nicklas Thegerström

***

Dagen efter mötet i skogen åker vi tåg tillsammans. Målet är Malmö, staden där Alice Bah föddes tre dagar före julafton 1971. Mamma Ulla är smålänning sedan många generationer, pappa Jimi född i Gambia. Familjen flyttade till mammans släktby Horda utanför Värnamo. Där blev de kvar när två syskon gjorde storasyster sällskap.

I Horda var familjen synlig, färgen på pappans och barnens hud gjorde dem annorlunda. 

– Eftersom min pappa var svart och jag var svart i ett samhälle där det inte fanns några andra som skiljde sig från normen, vet jag inget annat än att bli betraktad. Att vara någon som folk har åsikter om, säger hon.

Alice Bah Kuhnke

Född: 21 december 1971 i Malmö, uppväxt i Horda utanför Värnamo.

Familj: Gift med skådespelaren Johannes Bah Kuhnke, tre döttrar.

Bor: Nacka i östra Stockholmsområdet.

Utbildning: Examen i statsvetenskap från Stockholms universitet. En handfull ledarskapsutbildningar. Friidrottsgymnasium i Växjö.

Karriär i urval: Generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Hållbarhetschef på ÅF, Verksamhetschef på tankesmedjan Sektor3, Generalsekreterare på Fairtrade Sverige, Programledare och reporter på TV4 och SVT.

Övrigt: Har en rad förtroendeuppdrag bakom sig, däribland som ledamot i Dramatens styrelse, Rädda barnens styrelse och som partipolitiskt obunden ledamot av kyrkomötet. Ledamot av Miljöpartiets partistyrelse sedan maj 2016.

Hon sitter rak i ryggen i det mjuka tågsätet. Ser mig i ögonen hela tiden. Och understryker extra viktiga ord med tydliga handrörelser mitt framför ansiktet.

– Mina föräldrar sa tidigt till mig: ”Människor kommer att ha annorlunda mallar för hur de möter dig. Vare sig de vill det eller inte.” Jag fick lära mig att jag behövde ha strategier för att få vara med. Jag skulle dämpa mig i klassen, hålla låg profil. Tänka på vad mitt beteende kunde leda till för konsekvenser.

Det verkar ha fötts en strateg där, i 1970-talets Horda. Under våra möten återkommer hon till sina planer, steg ett och två, tre, fyra och fem. 

***

Parallellt med att Alice Bah Kuhnke växte upp, grodde det som skulle bli Miljöpartiet. 

1970-talets politiska klimat och folkomröstningen om kärnkraft 1980 ledde till idéer om ett nytt politiskt parti som utgick från miljöfrågorna. I valet 1988 röstades Miljöpartiet in i riksdagen – men åkte ur igen i valet därpå. Sedan 1994 har partiet obrutet varit ett riksdagsparti.

Alice Bah Kuhnke i riksdagens rulltrappa. Inför valet står hon som förstanamn på Miljöpartiets Stockholmslista.
Alice Bah Kuhnke i riksdagens rulltrappa. Inför valet står hon som förstanamn på Miljöpartiets Stockholmslista. Foto: Nicklas Thegerströn

– Man ska komma ihåg att Miljöpartiet grundades utifrån olika organisationer i civilsamhället. Miljörörelsen, fredsrörelsen och kvinnorörelsen. Partiet som sådant har ett aktivistiskt förflutet, en aktivistisk ådra. Det tror jag finns kvar till viss del, även om den mer moderata mainstream-falangen verkar få allt starkare stöd, säger Niklas Bolin, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet. 

Inom Miljöpartiet finns en strävan att engagera personer utan tidigare partipolitisk bakgrund. En rotationsprincip gör att det inte går att bli omvald till förtroendeuppdragen hur många gånger som helst. En minister får sitta i högst tolv år.

Alice Bah Kuhnke har varit partipolitiker lika länge som minister. Valet i september blir hennes första i båda rollerna. 

Anders Wallner var partisekreterare när Alice Bah Kuhnke ”kom ut” som miljöpartist. De hade fört samtal en längre tid, i samband med flera tidigare val. För honom var det klart att hon skulle gå med i partiet – frågan var bara när. 

Att inleda en partiresa parallellt med en statsrådskarriär skulle förstås bli en utmaning.

– Det är ganska få personer som skulle klara av ett sådant tungt ministeruppdrag och ändå bygga upp en intern trovärdighet i partiet. Men min bedömning var att om det var någon som skulle klara det, var det Alice. Jag kände mig trygg i att hon skulle bli accepterad – och omtyckt – av partiet. 

Även om jag kände många så förstod jag att det skulle vara avgörande för mig. Att de fick höra mig, se på mig, ta på mig

Själv säger hon att hon har lagt mycket tid just på det.

– För mig var det en alldeles särskild prioritering från dag ett att vara mycket ute i partiet. Även om jag kände många så förstod jag att det skulle vara avgörande för mig. Att de fick höra mig, se på mig, ta på mig. Känna på mig. Så att de kan känna att jag för deras talan.

Trots att hon bara varit miljöpartist i knappt fyra år, är Alice Bah Kuhnke en av partiets mest populära företrädare. Här möter hon lokala miljöpartister i Ludvika den 1 maj.
Trots att hon bara varit miljöpartist i knappt fyra år, är Alice Bah Kuhnke en av partiets mest populära företrädare. Här möter hon lokala miljöpartister i Ludvika den 1 maj. Foto: Nicklas Thegerström

I en intervju med Aftonbladet i januari i år öppnade Alice Bah Kuhnke för möjligheten att bli språkrör. Utspelet tolkades först som en utmaning av den sittande ledaren Isabella Lövin inför kongressen i slutet på maj. Men när Alice Bah Kuhnke fick frågan igen kort senare förtydligade hon att hon inte ställde upp nu, utan först när Isabella Lövin ska bytas ut. Det kunde dröja flera år, underströk hon.

Fakta.MP:s kongress 25–27 maj

Ett tusental miljöpartister väntas till Västerås nästa helg för partiets årliga kongress.

Kongressen är partiets högst beslutande organ. Där behandlas motioner, propositioner och valärenden.

Under helgen ska bland annat valmanifestet inför riksdagsvalet fastställas.

Parollen för kongressen är ”Nu – klimatet kan inte vänta”.

Trots att uttalandet ganska dramatiskt avvek från de traditionella politiska normerna, togs det emot relativt väl internt.

– I vanliga fall betraktas det som en utmaning mot sittande partiledning och man ”gör” inte så. I stället gick många ut och lovordade henne som en framtida språkrörskandidat. Det tyder på att hon har ett starkt stöd inom partiet, säger Niklas Bolin på Mittuniversitetet.

Det finns det också andra indikationer på. När Miljöpartiets riksdagslista för Stockholms läns valkrets fastställdes i december förra året toppades den av Alice Bah Kuhnke, före språkröret Gustav Fridolin. Listan bestämdes bland annat efter ett provval bland medlemmarna, där kultur- och demokratiministern fick flest röster.

– Det är mycket som blir nytt för mig i valrörelsen. Jag är en av de främsta representanterna för mitt parti. Det kommer med ett stort ansvar. Jag är också en del av en regering. 

– Men det känns inte som att flytta till ett nytt land och lära sig ett nytt språk. Detta är my ballgame. Det är det här jag har laddat upp för under en väldigt lång tid.

Kultur- och demokratiministern svarar på riksdagsledamöternas frågor i en interpellationsdebatt.
Kultur- och demokratiministern svarar på riksdagsledamöternas frågor i en interpellationsdebatt. Foto: Nicklas Thegerströn

Med valet knappt fyra månader bort ser det minst sagt svajigt ut för Miljöpartiet. Opinionsmätningarna visar på ett läge nära riksdagsspärren. I senaste mätningen från DN/Ipsos, den från april månad, var stödet 4 procent. Analytikerna ställer upp flera förklaringsmodeller: Stödet bland äldre är svagt – och de äldre utgör en allt större del av väljarkåren. De miljöfokuserade väljarna, bland dem studenterna, väljer allt oftare Centerpartiet i stället för Miljöpartiet. 

Och så handlar det om partiets nya roll, det som regeringsmedlem.

– Betydligt färre älskar oss nu. Efter att vi gick in i regeringen, säger Alice Bah Kuhnke.

– Men jag vill verkligen sitta i regeringen även efter valet. Jag vill sitta vid Stefan Löfvens bord och ständigt peta honom på axeln och fråga ”Vad gör du nu?”.

Jag oroas av med vilken tydlighet Socialdemokraterna och Moderaterna vänder kappan efter vinden

Den konkreta sammansättningen av nästa regering är redan nu en av valets stora frågor.

Hur ser du på blockpolitiken?

– Utifrån att vara demokrat och överst på listan ha alla människors lika värde, så behöver vi per definition bryta blockpolitiken. Däremot vill jag inte se en maktkoncentration med SD i mitten och M och S som två stödpartier. 

– Jag vill mena att vi liberala krafter behöver vara modiga nog att samtala mycket. Och vara motstånd till den riktning som vi ser att dessa tre stora partier tar vårt land i.

Och konkret?

– Det kommer att vara upp till en statsministerkandidat att forma sin regering. Men jag hoppas på ett samarbete mellan Centerpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. 

Allihop?

– I den bästa av världar.

Är det realistiskt?

– Just nu är ju allt realistiskt. Jag oroas av med vilken tydlighet Socialdemokraterna och Moderaterna vänder kappan efter vinden. Och uppenbarligen gör vad som helst för att klamra sig fast vid makten – eller få makt.

Gör Socialdemokraterna det, menar du?

– Ja, i migrationspolitiska frågor har det blivit tydligt för oss alla den senaste tiden.

Ni har suttit i regering i snart fyra år. Migrationspolitiken har förändrats kraftigt under den tiden. Är du nöjd?

– Nej. Ja. Nej. 

– Sett till utvecklingen de senaste åren, krävs det än mer av en regering. Än mer av Sverige och EU. Det vi har sett är ett EU som har kapitulerat. Samtidigt har Socialdemokraterna hela tiden under de här åren sagt sig värna asylrätten. Att de nu också kapitulerar, det är förstås en bedrövelse. 

***

– Gïjttuo! 

– Guhkkies geäjnnuo jah guhkkies vándardiebmie leä urrame, dán biejvien rájieb jåkssat.

Henrik Barruk har fått oss alla att lyssna, trots att vi inte förstår det han säger. Språket har något innerligt i sig. Rösten är skör – men stolt.

Henrik Barruk får Minoritetsspråkspriset av Alice Bah Kuhnke. Priset fick han för arbetet med att rädda sitt barndomsspråk; umesamiskan.
Henrik Barruk får Minoritetsspråkspriset av Alice Bah Kuhnke. Priset fick han för arbetet med att rädda sitt barndomsspråk; umesamiskan. Foto: Nicklas Thegerströn

Dottern Katarina Barruk översätter. 

– Tack! Det har varit en lång väg och en lång vandring för att nå till den här punkten i dag.

Alice Bah Kuhnke står några meter ifrån Henrik Barruk. Hon har precis delat ut minoritetsspråkspriset till honom för hans arbete med att få sitt barndomsspråk, umesamiskan, att överleva. Sedan 2001 har han arbetat på den ordbok i språket som kommer ut i höst.

Efter ceremonin tar vi sällskap med ministern. 

– Tänk vad fantastiskt. Ett helt språks överlevnad. En eldsjäl. Utan hans arbete är risken stor att språket hade dött ut.

Under våra möten återkommer Alice Bah Kuhnke till att det går att förändra världen. Får hon själv peka ut den röda tråden genom sitt yrkesliv, handlar det om just samhällsförändring.

Få ministrar har ett så brett CV som hon, med ledande positioner i alla samhällssektorer: Näringslivet, genom rollen som hållbarhetschef på det börsnoterade bolaget ÅF. Civilsamhället, genom bland annat rollen som generalsekreterare på Fairtrade Sverige. Och offentlig sektor genom posten som generaldirektör för myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

– Det var när jag studerade statsvetenskap som det formulerades för mig. Och sedan har det bekräftats under mitt yrkesliv. Jag har sett vilken skillnad en individ kan göra men hur mycket större den möjligheten blir när man går samman och blir tre eller trettio eller trehundra eller tretusen. 

Kulturministrar i Sverige

Bengt Göransson (S) 1982–1991

Birgit Friggebo (L) 1991–1994

Margot Wallström (S) 1994–1996

Marita Ulvskog (S) 1996–2004

Pär Nuder (S) ett par månader hösten 2004

Leif Pagrotsky (S) 2004–2006

Cecilia Stegö Chilò (M) 6 oktober 2006–16 oktober 2006

Lars Leijonborg (L) 16 oktober 2006–24 oktober 2006

Lena Adelsohn Liljeroth (M) 2006–2014

Alice Bah Kuhnke (MP) 2014–

Hon pratar gärna i stora ord, Alice Bah Kuhnke. Om människovärdet, att demokratisera demokratin. Göra skillnad. I olika omgångar under sin ministertid har hon kritiserats för just det. Att de stora orden har blivit så stora att de skapat floskler, så självklara för någon med grundläggande demokratiska värderingar att de inte går att säga emot.

***

– Jag ska springa vidare. Men jag vill bara säga det här först: Det ni gör, det är den stora skillnaden. Kom ihåg det. Politiker som jag eller andra som sitter runt statsministerns bord, det är ju en sak. Men den stora skillnaden görs av att människor som ni, i er vardag, höjer era röster. Åker hit, ställer er upp. Ni är hela skillnaden. Det kommer ni kunna berätta för era barnbarn… 

Alice Bah Kuhnke har sina händer på två av de tre unga kvinnornas armar. Kvinnorna har regnjackor på sig och är i Ludvika för att demonstrera mot nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Det är den 1 maj, flera hundra nazister har tågat genom staden. 

De syns i sin enhetliga dräkt, svart nedtill och kritvit skjorta på överkroppen. Men motdemonstranterna är fler – åtminstone dubbelt så många, enligt polisens uppskattningar.

Ministern har just berättat för de tre kvinnorna var hon var innan hon stötte på dem. På ett möte arrangerat av Dalarnas tidningar och Hédi Fried – psykologen och författaren som själv överlevde två förintelseläger under Andra världskriget. Hon är 93 år.

– Gråt inte.

Men de gråter. Först demonstranterna och sedan ministern. De gråter så att de har svårt att prata vidare.

– Det kommer ni kunna berätta. Att ni gör skillnad just nu. Jag kommer berätta för mina barn om er. Var starka i det tillsammans, ni gör skillnad. Och så är vi många och vi kommer segra till slut. 

De skrattar och snyftar samtidigt när de säger hej då. 

Ministern möter Ebba Eriksson, Ebba Källgren och Selma Hermansson i Ludvika. De är där för att demonstrera mot nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen.
Ministern möter Ebba Eriksson, Ebba Källgren och Selma Hermansson i Ludvika. De är där för att demonstrera mot nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen. Foto: Nicklas Thegerström

Bara en timme senare, ett stenkast därifrån, kliver en av NMR:s frontpersoner, Pär Öberg, upp på nazisternas tillfälliga scen. Han ska ha show.

– Vad kul att du kom, Alice. Vad fint du dansade.

Han pratar med en apa som han håller upp med högerhanden. Ett gosedjur med miljöpartistemblem på bröstet. 

– Eh, ja. Alice. Är du en ärlig politiker som man kan lita på?

Pär Öberg svarar själv med spräckt falsettröst och låtsas att det är apan som pratar.

– Japp, hedersord, hedersord. Det är jag.

I bakgrunden hörs bullriga fniss och burop från tillresta motdemonstranter. 

Om du står inför henne har hon en förmåga att få dig att känna dig helt sedd

Öbergs nummer pågår i tio minuter. Det går ut på att han får apan att gå med i NMR. Och avslutas med att han erbjuder den en post som ambassadör i Gambia.

På respektive sida av nazistledaren står två identiskt klädda män med blicken fäst långt bort. De håller varsin sköld framför sig.

***

Jag ringer Eva Röse. Skådespelaren som lärde känna Alice Bah när de tillsammans programledde "Disneyklubben" under tidigt 1990-tal. 

De är vänner sedan dess.

– Hon är en alldeles egen sort. Jag tycker det. Men jag är väldigt jävig, jag älskar ju henne.

– Om du står inför henne har hon en förmåga att få dig att känna dig helt sedd. Jag kommer ihåg att jag blev överrumplad första gången det hände.

Eva Röse minns hur de äldre cheferna i tv-branschen brukade skoja. Säga att Alice Bah en gång skulle bli statsminister.

– Det var ett skämt men det låg något i det redan då. Det finns något starkt och osårbart i Alice. Det spelar ingen roll vem som försöker krossa henne – för hennes vision är större än hennes egen person. Hon vill förändra samhället. Det är inga quick fixes, det är en lång båge och en insikt om att det kommer ta tid. Och det är så jävla mäktigt, tycker jag.

Det var ingen impuls. Det var oerhört genomtänkt. Jag valde precis vartenda ord jag skrev

Hon har ibland fått kritik för att använda floskler. Tar hon till för stora ord? 

– Om motsatsen är att använda sig av små ord som politiker, tycker jag att svaret är givet. Jag saknar visionärerna. Var finns den som kan ge oss en högre målbild? Var finns de sammanhållande krafterna som kan elda upp oss och få oss att drömma större och vilja mer? 

***

– Det var ingen impuls. Det var oerhört genomtänkt. Jag valde precis vartenda ord jag skrev. 

Sveriges kultur- och demokratiminister har mjukisbyxor på sig på tåget mot Malmö. En ovanlig syn på kvinnan som på Elle-galan tidigare i år utsågs till Sveriges bäst klädda. Men ombytesutstyrseln till mötet med de nordiska kulturministrarna ligger på hatthyllan. 

Det har gått nästan en månad sedan hon publicerade inlägget på Instagram, dagen efter att Sara Danius meddelat sin avgång från Svenska Akademien. På bilden har ministern båda händerna på kragen till en nyknuten vit blus. Texten:

”En ny dag gryr. Den feministiska kampen sker varje dag, det vet vi så väl. På bussen, i korridoren på skolan, i mötesrummet på jobbet. Ett steg tillbaka i går, betyder minst två steg framåt i dag. Vi går t i l l s a m m a n s!

#syntolkning: rättar till blusen. Är redo.”

Nästan 16.000 personer har tryckt på hjärtikonen under bilden. Visat sin uppskattning. Men inlägget ledde också till kraftfull kritik. Ministerns agerade tolkades som ett ställningstagande i Akademiens interna strid och benämndes som ”grovt tjänstefel” av ledamoten Kristina Lugn. 

– Jag noterade den kritiken. Men jag är kultur- och demokratiminister i världens första feministiska regering. Jag har arbetat och kämpat för jämställdhet under hela mitt liv. För mig var blusen en symbolisk handling för att påminna mig själv om att kampen för jämställdhet pågår överallt och hela tiden och varje dag. 

– Och den största reaktionen jag har mött har varit positiv. Där människor välkomnar att jag faktiskt vill någonting, tror någonting. Men det kan ju ligga i vissas intresse att ha politiker som inte tycker något. Som man nästan inte känner igen.

Finns det sammanhang där du väljer bort att säga vad du tycker?

– Hela tiden. Jag gör de avvägningarna varje dag. 

När du publicerade knytblusbilden. Visste du vilken kritik du skulle få?

– Ja. Det vet jag nästan alltid. Jag blir väldigt sällan förvånad. 

Blir det fler bilder av det här slaget?

– … där jag tydliggör att jag kämpar för feminism och jämställdhet? Ja. Eller, det får vi väl hoppas. Vare sig väljarna eller demokratin är betjänt av politiker som man inte vet vad de står för. 

– Och skulle det ifrågasättas finns ju konstitutionsutskottet som får pröva det. Men jag har läst svensk politik och förvaltning inom statsvetenskapen. Jag vet precis var gränserna går.

***

Tåget är försenat. Alice Bah Kuhnke skulle ha hållit inledningsanförandet för de nordiska kulturministrarna. Nu blir det ett avslutningstal i stället. 

Vi pratar om mandatperiodens politiska slutprodukter.

Diskrimineringslagen har skärpts och höjt kraven på arbetsgivarna. En konstnärspolitisk utredning har beställts och tagits emot. En ny filmpolitik har presenterats. Det miljöpartistiska hjärtebarnet den kommunala kulturskolan har fått en nationell strategi. Förskolorna har fått tillskott för litteraturinköp. Ett förslag om ny finansiering för public service har tagits fram.

Tåget är försenat när DN ska följa med Alice Bah Kuhnke till Malmö. Inledningsanförandet hon skulle ha hållit på det nordiska kulturministermötet får göras om till ett avslutningstal.
Tåget är försenat när DN ska följa med Alice Bah Kuhnke till Malmö. Inledningsanförandet hon skulle ha hållit på det nordiska kulturministermötet får göras om till ett avslutningstal. Foto: Nicklas Thegerström

Själv nämner Alice Bah Kuhnke frågorna som rör transpersoners rättigheter som särskilt viktiga. 

– Att transpersoner som tvångssteriliserades av svenska staten kan ansöka om ersättning. Att polisen har förstärkt sitt hatbrottsarbete. Jag vet att det är marginella frågor för många andra men för mig är det en konkretisering av att människor ska få forma sina egna liv. 

Under mandatperioden har statens utgifter för kultur ökat med drygt 1,5 miljarder kronor. Så stor har kulturbudgeten aldrig varit, enligt departementets egna beräkningar.

Men många menar att förslag saknas, bland annat på medieområdet. Att det fortfarande är högre moms på digitala tidningar och tidskrifter än på tryckta, ifrågasätts kraftfullt av branschföreträdare. Och situationen för de hårt utsatta lokaltidningarna är fortsatt svår. Det förändrade presstödet som kom efter ministerns stora statliga medieutredning gjorde inte tillräckligt.

Moderaternas kulturpolitiska talesperson Olof Lavesson har noterat Alice Bah Kuhnkes driv och tillstår att hon har höjt kulturpolitikens status. Men han saknar en sammanhållen strategi för de politiska förslagen.

– Det är stort engagemang så fort det poppar upp en ny fråga men det är väldigt sällan man förstår vad det är för testamente hon egentligen vill sätta över sin gärning. 

– Risken är att när man i efterhand kommer att prata om Alice Bah Kuhnke som kulturminister – kommer det handla mer om Alice Bah Kuhnke och mindre om kulturen. Det tycker jag är ganska bekymmersamt.

***

”Ord har stått mot ord och trots mångas långa kamp så brinner i detta nu Anita Gimvalls släkts kåta, i Stenträsket i Storuman. Orimligt, i dess sanna (!) bemärkelse.

#svpol #mänskligarättigheter #sapmi 

#syntolkning: arg.”

Samma vecka som Alice Bah Kuhnke publicerade bilden på sig själv i knytblus, syntes ett annat ställningstagande på hennes Instagram-konto. Med ministerns korslagda armar och blicken rätt in i kameran bildsätts budskapet om jakt- och fiskesamen Anita Gimvalls släktkåta som brändes ner av Kronofogden – efter ett beslut fattat av Länsstyrelsen i Västerbotten. 

Många var upprörda. Ministern var arg.

Den upptejpade lappen på datorskärmen i ministerns arbetsrum säger ”Jag är inte här för att behaga”. Den kompletterar de många konstverken som löpande väljs ut av bland annat Statens konstråd.
Den upptejpade lappen på datorskärmen i ministerns arbetsrum säger ”Jag är inte här för att behaga”. Den kompletterar de många konstverken som löpande väljs ut av bland annat Statens konstråd. Foto: Nicklas Thegerströn

Mediebilden ger en historia likt den om David mot Goliat. Gimvalls släkt har haft en kåta på platsen sedan slutet av 1800-talet. Hon har rustat upp den men eftersom hon tillhör gruppen jakt- och fiskesamer, och inte är renskötande, ska kåtan eldas upp.

En grundligare genomgång ger en annan bild. 

All dokumentation tyder på att kåtan var en stuga. Dessutom en nyuppförd sådan helt utan tillstånd – inte en upprustning av en kåta som tidigare funnits på platsen. Kanske kunde Gimvall ha haft en chans att få behålla sin nybyggda stuga om hon hade varit renhållande same men det är långt ifrån säkert.

Länsstyrelsens beslut har bekräftats av mark- och miljödomstolen. Gimvall överklagade också till högsta instans, som inte fann något skäl att pröva saken en tredje gång. Ärendet tycks skött i enlighet med gällande lagstiftning. Att byggnaden brändes i stället för att forslas bort med helikopter var ett beslut av Kronofogden, fattat för att minska kostnaden för Anita Gimvall.

Jag kommer outtröttligt fortsätta kampen för alla människors lika värde

Landshövding Magdalena Andersson – hon ska inte förväxlas med finansministern – är chef för länsstyrelsen i Västerbotten. Efter inlägget på Instagram skickade hon ett brev till Alice Bah Kuhnke och bjöd in till ett möte.

– Jag ville gärna att ministern åtminstone i efterhand skulle få information om bakgrunden i det här fallet; hur det egentligen hade gått till.

Det dröjde innan det kom något svar.

– Vi hade ett kort telefonsamtal, ministern och jag. Mest om samernas situation. Inte om ärendet. Hon var väldigt noga med att markera att hon inte ville diskutera eller få information om ärendet som sådant.

Hon diskuterar ärendet på sina sociala medier men inte med dig?

– Jag ska inte recensera vad en minister gör. Men om en person som företräder regeringen uppfattas ta ställning så blir det en märklig situation för de myndigheter som regeringen har.

När jag frågar Alice Bah Kuhnke svarar hon:

– Mitt inlägg syftade på det större perspektivet. Allt som sker som rör urfolket samerna kan inte ses i ett vakuum utan måste sättas i ett historiskt sammanhang. Jag kommer outtröttligt fortsätta kampen för alla människors lika värde. 

***

Alice Bah Kuhnke lunchpromenerar mot Kulturdepartementets lokaler. Jackan hon bär har tidigare varit ett täcke; ett verk av Stockholms stadsmissions projekt ”Remake”.
Alice Bah Kuhnke lunchpromenerar mot Kulturdepartementets lokaler. Jackan hon bär har tidigare varit ett täcke; ett verk av Stockholms stadsmissions projekt ”Remake”. Foto: Nicklas Thegerströn

Förseningarna i tågtrafiken gör att vi får ändra planerna. Jag kliver av i Alvesta, ministern sitter kvar på sin väg mot Malmö. När mötet med de nordiska kulturministrarna är avslutat ska hon fortsätta sin resa. Det blir en tågturné genom Europa. Hon kommer senare att beskriva syftet på Instagram:

”Detta har jag längtat efter! Mina medarbetare och jag har många dagar framför oss på ett antal olika platser i Europa, fyllda av besök, seminarier och samtal. (...) Kampen för jämställdhet, demokrati och frihet står i fokus.”

Medan jag väntar på nästa tåg tillbaka till Stockholm slår jag upp ordet i Svenska Akademiens ordlista på nätet. 

Aktivist: person som in­riktar sig på att ut­föra direkta politiska handlingar
särsk. utom­parlamentariska.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.