Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/alla-vet-att-det-ar-fel-att-halva-jordens-befolkning-diskrimineras/

Politik

”Alla vet att det är fel att halva jordens befolkning diskrimineras”

Bild 1 av 2 MP:s Isabella Lövin.
Foto: Christine Olsson/TT
Bild 2 av 2 Centerledaren Annie Lööf.
Foto: Christine Olsson/TT

Kvinnors rättigheter stod i fokus när Centerledaren Annie Lööf och MP-språkröret Isabella Lövin talade på årets Järvavecka.

– Innerst inne vet alla att det är fel att halva jordens befolkning ska vara diskriminerad, säger Lövin. 

Årets Järvavecka, ett slags miniatyr-Almedalen på Spånga IP i Stockholm, inleddes på onsdagen med omkring 4.000 besökare. Först ut av riksdagspartiernas ledare att ta plats på scenen var Centerpartiets Annie Lööf följd av Miljöpartiets Isabella Lövin.

Båda partiledarna valde i sina tal att lägga stor vikt vid kvinnors rättigheter, i Sverige och runtom i världen. Lövin sa att hon i sin roll som biståndsminister har träffat många kvinnor som levt eller lever under hårt förtryck. 

– Innerst inne vet alla att det är fel. Att det är moraliskt, logiskt och känslomässigt fel att halva jordens befolkning ska vara diskriminerad, sa hon i talet.   

Lövin betonade vidare att det svenska samhället måste vara glasklart i budskapet att hedersförtryck är oacceptabelt.

– Det är en fråga som vi vet kan vara svår att komma åt. Det kan vara familjer och stora grupper som kanske inte har lätt att anmäla varandra. Därför handlar det också om att prata om det och visa att attityden från det svenska samhället är att vi inte accepterar det. 

Vilka åtgärder anser du är viktigast?
– Det handlar om kunskap i skolan, i socialtjänsten och hos kuratorer för att upptäcka de här strukturerna och då stödja flickor och pojkar. Steg ett är utbildning och att se till att det är en obligatorisk del av personalkompetensen, säger Lövin. 

Centerledaren Annie Lööf anser att Sverige är snabba att att fördöma kvinnors situation i andra länder. 

– Men problemet är att det är en verklighet för alltför många flickor och kvinnor också i Sverige. Under 2018 anmäldes 1.700 fall av grov kvinnofridskränkning, 37 procent av kvinnorna mellan 16 och 24 år känner sig otrygga när de vistas ute sent, tusentals flickor och kvinnor får inte själva välja vem de ska gifta sig med, tvingas leva i skräck om de råkar bli kära i fel person, styrs kontrolleras och attackeras, sa hon från scenen. 

Efter sitt tal säger Lööf att C och L tillsammans med regeringen i det januariavtal som slöts mellan de fyra partierna kommit överens om att stärka landets tjej- och kvinnojourer samt skärpa arbetet mot hedersrelaterat våld. 

– Det är frågor som engagerar mig personligen, men också en verklighet kvinnor möter oavsett man bor i Småland, Norrland eller något av utanförskapsområdena, säger Lööf.

Båda partiledarna lyfte abortfrågan efter vårens debatt om abort både i USA och i Sverige. 

Lövin kritiserade Krisdemokraternas tidigare EU-parlamentariker Lars Adaktusson. En granskning av Dagens Nyheter visade att han röstat nej till abort vid 22 av 28 tillfällen under hans tid som EU-parlamentariker.

– Jag kan bara konstatera att han var den enda svenska ledamoten som röstade på det sättet. Jag tycker inte KD har gett svar på varför. Det är uppseendeväckande, kvinnors rättigheter handlar också om att ha rätt att bestämma om man vill föda barn eller inte, säger Lövin. 

Samtliga partiledare besöker Järvaveckan som avslutas på söndag med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.