Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Alliansen krävde ursäkt av Löfven

Annie Lööf (C) intervjuas efter alliansens möte med regeringen på tisdagskvällen.
Annie Lööf (C) intervjuas efter alliansens möte med regeringen på tisdagskvällen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Alliansledarna krävde vid tisdagens blixtinkallade möte med Socialdemokraterna att statsminister Stefan Löfven (S) skulle erkänna att det var fel att bryta ut en del ur budgeten vid budgetomröstningen förra året. Dessutom krävde partiledarna en ursäkt.

– Men det vägrade han att göra, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf till Expressen.

2013 fick den dåvarande alliansregeringen igenom sitt förslag till budgetramar. Men sedan stoppade oppositionen förslaget om att höja brytpunkten för när statlig inkomstskatt ska betalas.

Löfven svarar i SVT:s Aktuellt att kravet på ursäkt är ”sandlåda”.

– Dessutom är det inte att bryta praxis. Att förhindra en försvagning av statsbudgeten, det är helt okej, säger han i programmet och kallar diskussionen för en ”pseudodebatt”.

– Vi måste ta ansvar för här och nu, inte för det som hände för ett år, två år, eller tre år sedan, säger han i programmet.

Annie Lööf säger vidare till Expressen att både hon och hennes ledarkolleger i alliansen överraskades av statsministerns besked att han bestämt sig för att utlysa extra val.

– Den analys man kan göra av Stefan Löfven är att han sätter makten framför allt. Om han är en samarbetsman borde ett av förslagen kunna ha varit att låta alliansen, som fått igenom sin budget, bilda regering med Socialdemokraterna som stödparti. Då hade vi haft en regering som är erfaren, regeringsduglig och där vi har en bred majoritet. Men det har aldrig varit uppe på kartan för Stefan Löfven, för han har varit mer intresserad av att sitta vid regeringsmakten än att hitta konstruktiva lösningar, och det har förvånat mig. Jag blev mycket överraskad, säger Annie Lööf.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.