Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Alliansen lovar hastighetståg och bostäder

02:44. Alliansens fyra partiledare höll under onsdagen en gemensam pressträff där presenterade sitt nya projekt Sverigebygget.

Höghastighetståg och satsningar på 100 000 nya bostäder. Två månader före valet lanserar alliansen sitt nya projekt – Sverigebygget.

Med tanke på alliansens dåliga läge i opinionen har de flesta förväntat sig rejäla vallöften i Almedalen. Och så blev det. På en pressträff på onsdagsförmiddagen presenterades något regeringspartierna döpt till Sverigebygget.

Paketet omfattar offentliga investeringar på totalt 400 miljarder kronor fram till 2035. Bland annat vill alliansen inleda bygget av höghastighetsbanor mellan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö, projekt som alliansen tidigare motsatt sig. Regeringen vill också se över möjligheterna att bygga ut järnvägsnätet i norra Sverige.

Pengarna ska bland annat tas från en ny skatt på kommersiella fastigheter utefter de nya banorna, men regeringen hoppas också på omfattande medfinansiering med kommuner, regioner och näringsliv. Regeringen anser att erfarenheterna från överenskommelsen om tunnelbaneutbyggnaden i Stockholm går att kopiera på fler platser i Sverige.

Tanken är att kommuner som får förbindelse med de nya järnvägarna förbinder sig att bygga nya bostäder.

– Det handlar om ett samhällsbygge i alla dess delar, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Regeringen öppnar också för ytterligare en fast förbindelse till Danmark och i dokumentet nämns en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör som alternativ. För att samordna arbetet utser regeringen inom kort en förhandlingsperson som ska inleda diskussionerna.

Diskussionerna om tunnelbanan i Stockholm leddes av Fredrik Reinfeldts tidigare statssekreteraren HG Wessberg.

För att underlätta mer bostadsbyggande vill regeringen se kortare planprocesser och en ökad tillgång till byggklar mark.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.