Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Alliansen och SD hotar stoppa rödgröna energipolitiken

02:33. Jan Björklund om rödgröna energipolitiken.

Redan innan den nya rödgröna regeringen hunnit tillträda hotar de borgerliga lägga krokben i kärnkraftsfrågan - med hjälp av Sverigedemokraterna.

 "Lyssnar de inte på alliansen finns det majoritet för en annan linje i riksdagen", säger folkpartiledaren Jan Björklund. SD-ledaren Jimmie Åkesson bekräftar att han tänker stoppa alla beslut som påskyndar nedläggning av kärnkraftsverk.

De fyra borgerliga partierna har ingått en energiöverenskommelse som innebär att gammal kärnkraft får ersättas med ny. SD driver en ännu mer kärnkraftsvänlig energipolitik.

– Allt hänger på om Centern kvarstår vid sin del i överenskommelsen, I så fall finns det ingen majoritet för det här nya förslaget, säger Jimmie Åkesson till DN.

Men är det inte så att mycket av kärnkraften kommer att  bli olönsam i alla fall?

– Så är det ju sannolikt. Men den måste ju ersättas, och då måste man skapa
förutsättningar för att ersätta kärnkraften med ny kärnkraft.

Han uttalade sig strax efter en pressträff i riksdagen med FP-ledaren Jan Björklund där han konstaterat att det finns en majoritet i riksdagens kammare för att tillåta ny kärnkraft med allianspartierna och Sverigedemokraterna.

– Alliansens energiöverenskommelse innebär att gammal kärnkraft får ersättas med ny. Och som jag har uppfattat så har den huvudinriktningen  stöd i riksdagen eftersom även Sverigedemokraterna har liknande åsikter, säger Jan Björklund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.