Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Alliansen smygavskaffade mål om delad föräldraledighet

Tidigare mål om ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen har steg för steg slopats under alliansregeringens tid vid makten. Det skriver nättidningen Feministiskt Perspektiv.

År 1974 blev moderskapspenningen till föräldrapenning – varpå mammor och pappor kunde välja att dela sina föräldradagar lika. Sedan dess har det långsiktiga målet för försäkringen hela tiden varit ett jämställt uttag. Men nu visar det sig att alliansregeringen ändrat riktning, helt utan offentlig debatt.

Nättidningen Feministiskt perspektiv har granskat de finstilta riktlinjer som Försäkringskassan har att rätta sig efter. Resultatet talar sitt tydliga språk; regeringen har luckrat upp myndighetens mål om jämställt uttag av föräldrapenningen.

Tidigare löd formuleringen: ”Det samlade uttaget av föräldrapenning skall vara jämställt mellan kvinnor och män.” 2008 skrevs den om: ”Förutsättningarna för ett jämställt uttag av föräldrapenningen mellan kvinnor och män ska förbättras”.

Året därpå landade målet där det ligger i dag – nu helt utan jämställdhet i ordalydelsen: ”Föräldrar ska genom Försäkringskassans information få goda förutsättningar att välja hur man vill fördela föräldrapenningsdagarna mellan sig.”

– Förut hade vi ett uttryckligt mål att verka för att papporna skulle vara hemma mer. Vi skulle påverka attityder och försöka förändra. Det har vi inte längre. Nu har vi ett mål att ge bra information, och att folk ska välja själva hur de vill dela föräldrapenningen, säger Försäkringskassans familjeekonomiska talesperson Niklas Löfgren till Feministiskt Prspektiv.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) säger till tidningen att regeringens övergripande mål är att föräldrar ska dela ”mer lika”, eftersom ett mer jämställt familjeliv är en viktig grund för att skapa en jämställd arbetsmarknad.

– Men min utgångspunkt som liberal är att jag går inte in och bestämmer till punkt och pricka hur föräldrarna ska leva sina liv, säger hon till Feministiskt Perspektiv.

I stället ska jämställdhetsbonusen verka för ett rättvisare uttag av föräldrapenningen, menar Sabuni.

Att Försäkringskassans konkreta mål har skrivits om känner hon inte till:

– Nu ställer du en detaljfråga som jag faktiskt inte riktigt har koll på. Jag har inte haft småbarn på jättelänge, och de direktiven kommer förmodligen från en socialförsäkringsminister, så jag har inte gått in och läst de direktiven och kan inte svara på exakt vad det står i dem, säger hon till Feministiskt Perspektivs reporter – och påtalar också att hon inte tror att det spelar någon roll hur Försäkringskassans uppdrag formuleras.

Niklas Löfgren på Försäkringskassan håller dock inte med. Han tycker att de ändrade målen för föräldraförsäkringen tydligt har påverkat myndighetens arbete. Tidigare drev man kampanjer om fördelarna med en delad föräldraledighet. Sådant är det inte längre tal om:

– Förut skulle vi pusha för ett jämställt uttag av föräldrapenningen, nu är det mer fokus på information – och vi ska inte lägga oss i fördelningen, säger han.

Göran Hägglunds stabschef på Socialdepartementet, Henrik Ehrenberg (KD), bekräftar i ett mejl till Feministiskt perspektiv att ett jämställt uttag av föräldrapenningen inte är något alliansregeringen eftersträvar. Hans kommentar till Försäkringskassans ändrade direktiv är att de är självklara:

– Detta ligger i linje med de politiska målsättningar regeringen har för familjepolitiken, det vill säga att den ekonomiska familjepolitiken ska bidra till förbättrade förutsättningar för en god ekonomisk levnadsstandard samt ökad valfrihet och stärkt makt över den egna livssituationen för alla barnfamiljer, skriver Ehrenberg.

Ulrika Hagström, samhällspolitisk utredare på TCO med ansvar för jämställdhets- och HBT-frågor, är kritisk till Försäkringskassans förändrade mål.

– Det är upprörande att man har frångått ett mål om jämställt uttag i instruktionerna till Försäkringskassan.

– Man kan inte plocka bort jämställdhetsmål ur familjepolitiken, som är och alltid har varit helt central för jämställdheten.Det finns heller ingen motsättning mellan arbete för attitydpåverkan för ett mer jämställt uttag och att familjerna ändå själva får göra sitt eget val, säger hon till Feministiskt Perspektiv.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.