Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Alliansen vill fälla regeringen – får stöd av SD

02:07. Alliansen tänker försöka köra över regeringen i flera skolfrågor.

Alliansen tänker försöka köra över regeringen i flera skolfrågor – och får stöd av Sverigedemokraterna. Betyg från årskurs fyra och ordningsomdömen är två av de frågor som de borgerliga partierna tänker få i genom riksdagen.

SD välkomnar alliansens kravlista på regeringen. SD:s skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson konstaterar att partiet instämmer i flertalet av alliansens punkter.

– Det ser ut som att man i princip har kopierat Sverigdemokraternas skolpolitiska program från 2011. Merparten av de här frågorna har vi drivit i många år, säger han.

När det gäller regeringens förslag till obligatorisk gymnasieskola är Sverigedemokraternas avsikt att rösta nej. SD vill, precis som alliansen, inte heller att alla gymnasieprogram ska vara högskoleförberedande och partiet är positiva till tidigare betyg.

– Tioårig grundskola, frivilligt gymnasium och betyg från årskurs fyra, utan att ha läst de förslagen i detalj så låter det som saker vi kan tänka oss att stötta i framtiden. Ordningsbetygen får vi titta på vad det innebär, säger Stefan Jakobsson.

Sverigedemokraternas brasklapp för stöd till alliansens förslag är hur förslagen påverkar lärarnas arbetsbelastning.

– Man måste tänka ett steg till. Vad innebär det här för lärarkollegiet, är det merarbete. I så fall är det ingenting vi stöttar, säger Stefan Jakobsson.

På torsdagsmorgonen presenterade företrädare för alliansen den delen av skuggbudgeten som handlar om utbildningspolitiken. Bland förslagen finns inga betydande skillnader jämfört med alliansens valmanifest.

Det mest intressanta var i stället den lista som den tidigare utbildningsminister Jan Björklund (FP) presenterade. På den finns sju punkter där alliansen kommer driva en annan linje i riksdagen än regeringen. Röstar Sverigedemokraterna då för något eller några av  alliansens förslag faller delar av Gustav Fridolins utbildningspolitik.

Allianspartierna kommer bland annat försöka genomföra betyg från årskurs fyra. Går regeringen inte på alliansens linje kan Jan Björklund tänka sig att låta riksdagen lagstifta i frågan.

– Det finns en färdig utredning som det är möjligt för riksdagen att själv fatta beslut om en lag utan att regeringen lägger proposition. Men där är vi inte i dag, säger Jan Björklund.

En annan viktig prioritering för alliansen är att försöka stoppa obligatoriskt gymnasium samt införa tioårig grundskola. När det gäller den tioåriga grundskolan vill alliansen att sexåringarna ska börja årskurs ett och inte som i dag i förskoleklass. De borgerliga partierna vill också införa ordningsomdömen i grundskolan och gymnasiet.

Läs mer: SD-topp redo att driva fram nyval

Jan Björklund tycker inte att han ger Sverigedemokraterna ett smörgårdsbord, där de kan välja och vraka om hur skolpolitiken ska se ut.

– Vi lägger fram alla de förslag som vi hade i vårt valmanifest. Sen får riksdagen ta ställning till det. Svenska folket har röstat fram en riksdag där majoritetsförhållandena är oklara. Det gör att makten hamnar i riksdagen i rätt stor utsträckning, säger Jan Björklund.

Sju punkter där alliansen tänker fälla regeringens skolpolitik:   

1. Alliansen vill införa en tioårig grundskola.  

2. Införa betyg från årskurs 4.     

3. Införa ordningsomdömen i högstadiet och gymnasiet.    

4. Vill stoppa förslaget om obligatoriskt gymnasium.    

5. Alla gymnasieprogram ska inte vara högskoleförberedande, men alla elever ska ha rätt att läsa in behörigheten.     

6. Mer idrott i skolan.     

7. Det ska vara möjligt att fira skolavslutning i kyrkan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.