Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Alliansen vill skicka Gripenplan mot IS

Anna Kinberg Batra (M).
Anna Kinberg Batra (M). Foto: Janerik Henriksson/TT

Allianspartierna vill att Sverige ska kunna skicka Gripenplan till stöd för Frankrikes kamp mot Islamiska staten (IS)

De är kritiska till att regeringen dröjer med svar på deras förslag.

Enligt allianspartierna så hade regeringen lovat att reagera på Alliansens gemensamma förslag kl 15 på tisdagen. Men den tidsgränsen passerade utan något besked.

– Det är en stor senfärdighet. Man drar benen efter sig, säger Moderaternas Hans Wallmark.

Senare på eftermiddagen informerade regeringen Alliansen om att besked kommer på onsdag morgon.

Wallmark och de övriga alliansförhandlarna beklagar att det dröjt fyra veckor utan att Sverige kunnat svara på Frankrikes begäran om stöd i kampen mot IS.

De fyra allianspartierna är överens om att Sverige borde kunna bidra med Jas Gripenplan i kampen mot IS.

– Det krävs nu att världen ställer upp och nu har både USA och Frankrike begärt av bland annat Sverige att ställa upp och man har nämnt till exempel behov av flygstridskrafter. Då bör Sverige kunna ställa upp med en Jasinsats, säger Liberalernas ledare Jan Björklund.

Senast Sverige ställde upp med Gripenplan i en internationell insats var i Libyen 2011. De planen användes för spaning och fick inte attackera mål på marken. Björklund vill inte utesluta någon typ av insats.

– Det är tänkbart att det är en spaningsinsats, det är också tänkbart att det är en beväpnad insats. Danskarna deltar ju till exempel med stridsflyg i beväpnade insatser. Det är en dialog som får föras mellan Sverige och stormakterna som organiserar det, säger Björklund.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill inte kommentera förhandlingarna. Han har tidigare uppgett att han vill se ”militär substans” i det stöd Sverige förbereder för att bistå Frankrike och USA i kampen mot IS. Inte bara humanitär och diplomatisk hjälp.

Bakgrunden till förhandlingarna är att Frankrike, strax efter terrordåden i Paris 13 november, begärde stöd från övriga EU-länder i kampen mot Islamiska staten, IS. Hultqvist har även fått ett brev från sin amerikanske kollega med en liknande önskan om utökat stöd till koalitionen mot IS.

Frankrike har lagt fram flera olika punkter om var stöd skulle välkomnas. Det handlar bland annat om att bistå i Mali och i norra Irak såväl som hjälp med transporter och lufttankning.

Sverige har i dag redan en styrka på omkring 300 man på plats i Mali, samt omkring 35 man i norra Irak som är rådgivare och utbildare åt kurdiska peshmergastyrkor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.