Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Alliansens övertag dalar i ny mätning

Grafik: DN

Med Stefan Löfven som partiledare tar Socialdemokraterna ett jättekliv i opinionen. Samtidigt minskar avståndet mellan blocken kraftigt, visar DN/Ipsos februarimätning. ”Det är upplagt för match igen”, säger Ipsos vd Karin Nelsson.

Under Håkan Juholts sista fyra månader som partiledare för Socialdemokraterna föll partiet fritt i opinionen. Från september till januari rasade stödet från 34,1 till 23,7 procent.

Nu har det vänt för det hårt prövade partiet. På en månad har S tagit in mer än hälften av det senaste halvårets tapp. I DN/Ipsos februarimätning, den första sedan Stefan Löfven valdes till partiledare, noterar Socialdemokraterna ett väljarstöd på 29,3 procent, en ökning med 5,6 procentenheter.

Det går inte att slå fast om ökningen är ett resultat av lättnad efter Håkan Juholts avgång eller en Löfven-effekt.

– Det vi framför allt ser är att de väljare som gick till Vänsterpartiet och Miljöpartiet nu återvänder till Socialdemokraterna. Vänsterpartiets ökning i januari verkar mer ha varit kopplad till krisen i Socialdemokraterna och inte en Sjöstedt-effekt, säger Karin Nelsson.

Socialdemokraterna går framåt i nästan alla väljargrupper. Den mest signfikanta ökningen står männen för, vilket delvis beror på att de i större utsträckning än kvinnorna övergav Socialdemokraterna under Håkan Juholts sista tid som partiledare.

Men ännu är faran inte över för Socialdemokraterna, menar Karin Nelsson. Vi vet i dag inget om hur Stefan Löfvens nya laguppställning kommer tas emot av väljarna eller hur partiets framtida politiska förslag ser ut.

– Det har skett en rekyl, men om den är beständig har vi ingen aning om, säger hon.
Samtidigt som Socialdemokraterna ökar backar Moderaterna till 32,1 procent, ungefär samma nivå som partiet låg på innan S inledde sin kräftgång i oktober.
Sammantaget innebär förändringarna i opinionen att gapet mellan blocken är det minsta på ett halvår. Alliansens försprång har dalat från som mest 11,6 procentenheter i november till 1,1 i februari.

– Det är intressant. Vi har haft en väldigt stor blockskillnad under några månader, men nu ser det ut att vara upplagt för match igen. Det är ett intressant läge. Under väldigt lång tid har allt handlat om Socialdemokraterna, nu riktas blickarna åter mot regeringen, säger Karin Nelsson.

Utöver Socialdemokraternas ökning är inga andra förändringar statistiskt säkerställda, även om Moderaternas tapp är precis på gränsen. Tittar man två månader tillbaka är även Miljöpartiets nedgång signifikant.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.