Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Allmän värnplikt avskaffas

Värnplikten skrotas i fredliga tider, samtidigt som försvaret blir snabbare och bättre. Så ser regeringens inriktning ut i den proposition som lades fram på torsdagen och ska gälla fem år framåt. Oppositionen är missnöjd, men dess alternativ spretar åt olika håll.

– Sverige får ett mer flexibelt och användbart försvar, ett av Europas mest moderna. En utgångspunkt är också att säkerhet byggs gemensamt med våra grannar, sa försvarsminister Sten Tolgfors (M) vid en presskonferens.

Försvarsmakten har själv plockat fram de flesta detaljerna, och ÖB presenterade sin plan i slutet av januari. Problemet i dag, enligt regeringen, är att Sverige har för många pappersförband och soldater som behöver flera år på sig för att bli stridsberedda. Målet blir nu 50.000 män och kvinnor (inklusive hemvärn), tillgängliga inom någon vecka om läget så kräver. Till detta kommer en mindre reserv som kan ställas på fötter om situationen i omvärlden kraftigt försämras.

– En stor reform av en stor myndighet tar tid att genomföra, särskilt skiftet i personalförsörjningen. Strukturen ska vara på plats 2014, men sedan får man successivt fylla på med personal, sa Sten Tolgfors.

ÖB:s förslag är inte fullt utbyggt förrän 2019. Förutsättningen är vilande pliktlag i fredstid och frivillig rekrytering till nya stående och kontrakterade förband. Där finns ingen politisk enighet.

Miljöpartiet har länge velat avskaffa värnplikten, men tycker att det ständigt beredda försvaret är onödigt med dagens hotbild. Vänsterpartiet vill bygga ut värnplikten och är absolut motståndare till yrkessoldater.

Socialdemokraterna har länge passat i de flesta försvarsfrågor med hänvisning till sitt krav på partiledaröverläggningar. Och S säger nej till ett ”rent yrkesförsvar” men är inte säkra på vad de vill ha i stället för propositionens uppåt 7.000 anställda soldater.

– Regeringen vill anställa soldater till höga kostnader. Man kan göra olika former av system, men där är vi inte färdiga ännu, säger Anders Karlsson (S), ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Pengarna är ett hinder för uppgörelser på flera sätt. Medan regeringen utgår från oförändrade försvarsanslag vill vänsteroppositionen skära ett antal miljarder kronor, olika för varje parti.

– Propositionen baserar sig på två sjupartiöverenskommelser i Försvarsberedningen och ytterligare en i Pliktutredningen, sa Sten Tolgfors. Men oppositionen kan inte rymma detta i sina budgetar. Varje överenskommelse med dem måste bygga på att de släpper den sortens orealistiska besparingar.

Oppositionen har normalt två veckor på sig för att lämna in sina svarsmotioner, men har begärt extra tid med tanke på påskhelgen och frågans omfattning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.