Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Allt färre unga arbetslösa – 90-dagarsgarantin uppnådd

Statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson träffar Dana Hanna som fått jobb på en bilfirma .
Statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson träffar Dana Hanna som fått jobb på en bilfirma . Foto: Roger Turesson

Allt färre unga är arbetslösa och regeringen kan nu pricka av vallöftet om en 90-dagarsgaranti för ungdomar.

– I dag är det en glädjens dag för Sverige, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Inför valet 2014 lovade Socialdemokraterna att unga arbetssökande skulle erbjudas ett jobb, en utbildning eller en praktikplats inom 90 dagar. Det var ett av Stefan Löfvens viktigaste vallöften och en prestigefråga för S i jobbpolitiken.

Läs mer: ”Unga med gymnasieutbildning får jobb i dag”

I en färsk rapport fastslår Arbetsförmedlingen att 90-dagarsgarantin nu kan anses vara uppnådd. Arbetsförmedlingen konstaterar även att garantin bidragit till att fler ungdomar har fått snabbare åtgärder.

Uppfyllandet av vallöftet sammanfaller också med att antalet arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 år är nere på sin lägsta nivå sedan 2008. I slutet på oktober var 55.000 ungdomar inskriva som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen – en halvering jämfört med för fem år sedan.

– Det finns få saker som är så skadliga som att ungdomar går utan arbete och därmed tappar sitt framtidshopp, säger Stefan Löfven.

Men det är knappast enbart regeringens förtjänst att arbetslösheten bland unga sjunker. Arbetsförmedlingen konstaterar att nedgången beror på dels stark konjunktur, dels krympande ungdomskullar och dels förändringar i arbetsmarknadspolitiken.

Statsministern framhåller att regeringens politik har stärkt konjunkturen, men han kan inte säga hur ungdomsarbetslösheten har påverkats av detta.

– Exakt hur stor del är svår att säga. Men det har en stor betydelse att vi har investerat i samhällsbygget och att vi utbildar människor. En del av den tillväxt vi ser beror på att vi har gjort enorma investeringar i samhällsbygget, säger Stefan Löfven.

Samtidigt går det fortsatt trögt för ungdomar som har en funktionsnedsättning eller saknar fullständig gymnasieutbildning att få in en fot på arbetsmarknaden. Dessutom har flyktingkrisen satt spår i statistiken genom en tydlig ökning av inskrivna arbetslösa unga med ursprung utanför Europa.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har fått uppdraget att lösa situationen för de nyanlända. 

– Där kommer arbetsmarknadens parter att vara de viktigaste parterna för att vi ska lösa det uppdraget, säger hon.

Flera oppositionspartier kräver att Arbetsförmedlingen görs om i grunden eller läggs ned men det är inget som arbetsmarknadsministern instämmer i.

– Det är helt fel att göra det. Det finns anledning att ställa höga krav på Arbetsförmedlingen och det finns i vissa delar anledning att vara kritisk men det finns i andra delar anledning att ge beröm. I dag tycker jag att det är dagen för beröm, säger Ylva Johansson. 

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson tycker att regeringen tar åt sig för stor del av äran för den sjunkande ungdomsarbetslösheten.

– Det är glädjande med en stark konjunktur och också väntat att ungdomsarbetslösheten sjunker. Vi ska förvänta oss det i en högkonjunktur. Problemet är att det trots högkonjunktur finns grupper som ändå inte kommer in på arbetsmarknaden. Det behövs strukturella reformer för att komma till rätta med problemen på arbetsmarknaden, säger Elisabeth Svantesson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.