Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Amnesti ska få kriminella att lämna in handgranater

Poliser söker igenom parkeringsplatsen i närheten av polishuset i Uppsala efter en misstänkt granatexplosion.
Poliser söker igenom parkeringsplatsen i närheten av polishuset i Uppsala efter en misstänkt granatexplosion. Other: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen vill att det för första gången utfärdas en amnesti för explosiva varor. Skälet är att användningen av handgranater har ökat bland kriminella. Så sent som i måndags attackerades ett polishus i Uppsala.

– Vi måste få bort det här från våra gator, säger justitieminister Morgan Johansson.

Det var vid 23-tiden i måndags som en handgranat exploderade vid polishuset i Uppsala. Att ingen person kom till skada tycks enligt uppgifter till TT ha varit en ren slump. Skador hittades däremot på ett flertal bilar på en intilliggande gata med bostäder.

Enligt statistik från polisen har förekomsten av handgranater i brottsliga sammanhang ökat kraftigt. Under 2015 noterades 10 fall där handgranater hade detonerat. 2016 hade motsvarande summa stigit till 27. Antalet polisärenden där handgranater förekommer har stigit från 8 år 2014 till 52 ifjol.

Justitieminister Morgan Johansson (S) ser allvarligt på utvecklingen.

– Det här är kopplat till kriminella gäng som generellt har ökad tillgång till vapen som de använder mot varandra och mot rättsväsendet. Vi måste få bort det här från våra gator, säger han.

Därför fattar regeringen på torsdagen beslut om en amnesti för explosiva varor. Under en tremånadersperiod mellan oktober 2018 och januari 2019 kommer man att kunna överlämna handgranater och annat till polisen utan att riskera straff. Den som vill medverka uppmanas att kontakta polisen och meddela var sakerna kan omhändertas.

– Vid tidigare vapenamnestier har det kommit in ett antal tusen vapen men det här har vi ingen erfarenhet av. Det är första gången, säger Morgan Johansson.

Ofta kan granaterna, liksom andra vapen som används av brottslingar i Sverige, spåras till Balkan, enligt justitieministern. Det handlar om militär materiel som kom i omlopp efter kriget i ex-Jugoslavien.

Amnestin för explosiva varor ser Morgan Johansson som ett av flera led i strategin mot den organiserade kriminaliteten. Straffen för grovt vapenbrott skärps från årsskiftet till minst två års fängelse, vilket även gäller explosiva varor. Det betyder att den som påträffas med en handgranat per automatik blir häktad. 

– Ska vi rycka upp kriminaliteten med rötterna så behövs både starkare lagstiftning och större resurser till polisen, säger Morgan Johansson.

Förslaget ska nu på remiss till lagrådet och en proposition hamnar på riksdagens bord i februari. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.