Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Analys: Hägglund är den stora förloraren

DN:s Maria Crofts svarar på fyra frågor om höstbudgeten, spelet bakom den och striden som väntar.

Vilka partier i Alliansen är budgetens vinnare respektive förlorare?
Kristdemokraterna är utan tvekan de stora förlorarna. De tvingades släppa sitt krav på sänkt skatt för pensionärer samtidigt som KD-ledaren fick det otacksamma uppdraget att berätta att mediciner och sjukvård blir dyrare nästa år. Centerpartisterna, som fick igenom den sänkta krogmomsen som tar upp en tredjedel av budgetutrymmet, är de största vinnarna.

Vilka väljare försöker Borg och Reinfeldt vinna med de reformer som görs?
Den här budgeten har väldigt få riktade satsningar. Det som finns är framför allt höjda bostadsbidrag till barnfamiljer och pensionärer med låga inkomster. Inriktningen är att försöka hindra att Sverige går in i massarbetslöshet, för det skulle sänka regeringens trovärdighet.

Trots kritik från experter och svagt underlag satsar regeringen mycket pengar på sänkt restaurangmoms. Varför det?
Regeringen hade hellre velat sänka inkomstskatterna bland annat genom ett femte jobbskatteavdrag men det gick inte att få igenom i riksdagen. Om och i så fall hur många jobb sänkt krogmoms ger råder det olika uppfattningar om, regeringen tror på 3.500 jobb.

Vad riktar finansminister Borgs utmanare Tommy Waidelich (S) in sin kritik på?
I huvudsak tre saker. Finansminister Anders Borgs prognos för den svenska ekonomin är för optimistisk, framför allt för 2013 och 2014, anser Waidelich. Han är mycket kritisk till att regeringen halverar krogmomsen och vill se fler satsningar på infrastruktur och andra sysselsättningsskapande åtgärder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.