Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Andersson: SD är ett ”nyfascistiskt parti”

Foto: Janerik Henriksson/TT

Finansministern skärper tonen mot Sverigedemokraterna ytterligare och kallar dem för ett "nyfascistiskt parti". Magdalena Andersson anser inte att man nog kan understryka vikten av vad som hände i tisdags när Sverigedemokraterna gav sitt besked.

– Här har vi alltså ett litet nyfascistiskt parti som menar att de ska ha ett avgörande inflytande och sätta dagordningen för svensk politik, säger hon.

Andersson menar att det enda sättet för "seriösa, etablerade" partier att utestänga SD från inflytande är att samarbeta.

Vad menar du med att SD är ett nyfascistiskt parti?

– Det är ett parti som inte står för grundläggande värderingar om att alla människor är lika mycket värda som nu höjer rösten och vill diktera villkoren i svensk politik. Jag ser väldigt allvarligt på det, säger Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson svarade på frågor efter att hon hade varit i EU-nämnden. Hon var även hård i tonen mot Centerledaren, som i tisdags kväll i Alliansens möte med statsminister Stefan Löfven ville ha en ursäkt för att S var med och stoppade den gamla Alliansregeringens förslag om höjd brytpunkt för statlig skatt.

– Sverige befann sig i ett väldigt allvarligt läge i tisdags kväll efter SD:s besked, att då som Annie Lööf på den korta tid som vi hade före omröstningen sitta och tjafsa om gammalt groll gjorde mig väldigt förvånad, säger Andersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.