Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Ändringar i idéprogram ser ut att dröja

Moderaterna kan överväga att ändra formuleringar i sitt kritiserade idéprogram, sade statsminister Fredrik Reinfeldt på onsdagen. Som det nu ser ut kan det tidigast ske på nästa stämma – 2013.

Upprinnelsen till uttalandet var den debatt som uppstod efter Moderaternas stämma i Örebro den gångna helgen.

I ett stycke i det nya idéprogrammet skriver partiet följande:

”Vi människor har en stark känsla för rättvisa. Orättvisor upprör oss ofta djupt. Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat.”

Formuleringen väckte ilska hos många meningsmotståndare som menade att Moderaterna försöker skriva om historien för att passa dem. Partiet har under åren varit motståndare i kampen för rösträtt samt sagt nej till sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika.

I en intervju med DN.se på måndagen påstod sedan partisekreterare Sofia Arkelsten att Moderaterna varit med och genomfört fri och lika rösträtt. Det felaktiga uttalandet togs snart tillbaka, men Arkelsten har de senaste dagarna fått utstå hård kritik.

– Ren och skär historieförfalskning, sade exempelvis förra DN-medarbetaren och författaren Barbro Hedvall som skrivit om den kvinnliga rösträttsrörelsen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt visade senare förståelse för att stycket ovan kan missförstås. Till Expressen sade han att idéprogrammet kan komma att skrivas om:

– När tillfälle ges får vi överväga att ändra formuleringar, för vi har ingen lust att förvränga eller ta åt oss äran för något som vi inte har anledning att ta åt oss äran för, sade han till tidningen.

Reinfeldts pressekreterare Sebastian Carlsson säger på torsdagen till DN.se att det sannolikt inte kommer att ske före nästa stämma, vilken äger rum hösten 2013.

Om det nu sker överhuvudtaget.

Enligt Moderaternas presschef Johan Elmberg finns i dag ”ingen sån process”.

Kan det komma att starta en process för att ändra idéprogrammet?

– Såvitt jag vet pågår ingen sån process och såvitt jag vet finns inga planer på att starta en sån process, säger han till DN.se.

Fredrik Reinfeldt använde orden ”när tillfälle ges”.

När skulle ett sådant tillfälle kunna uppstå?

– Det har jag ingen uppfattning om, säger Johan Elmberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.