Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 05:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/ann-linde-den-feministiska-utrikespolitiken-kommer-att-besta-1/

Politik

Ann Linde: Den feministiska utrikespolitiken kommer att bestå

Ann Linde och statsminister Stefan Löfven. Foto: Roger Turesson

Kärnvapenhotet är oroande men det främsta uppdraget handlar om Sverige, anser nya utrikesministern Ann Linde (S).

– Det viktigaste är att se till att Sverige är tryggt och säkert, säger hon.

Ann Linde har lång erfarenhet av EU- och utrikesfrågorna. Hon var EU-minister från 2016 till 2019 då hon blev utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiskt samarbete. Men nu byter hon portfölj och placerar Sverige i centrum för utrikespolitiken. 

– Det viktigaste är att se till att Sverige är tryggt och säkert och att man använder utrikes- och säkerhetspolitiken till det. Det är det viktigaste uppdraget. Sen har det naturligtvis blivit mycket oroligare. Man pratar återigen om kärnvapenhotet, vi har inte löst frågan om kärnvapenfrågan i Nordkorea. Det är också fråga om stora klimatförändringar som kan få säkerhetspolitiska konsekvenser, säger hon. 

I juli för två år sedan röstade 122 länder igenom FN:s konvention om kärnvapenförbud. Då röstade Sverige ja till avtalet, men skrev inte under något. I somras meddelade regeringen att man inte avser skriva under.

Var det rätt beslut att Sverige inte skrev under kärnvapenkonventionen?

– Ja. Det var rätt beslut. Det föregicks av analyser och utredningar. Det var inte rätt läge att skriva på. Men vi bestämde oss för att vara observatörer i arbetet och för att fortsätta jobba med kärnvapenfrågorna. Vi har haft en konferens i Stockholm som nu följs upp en stor konferens i Tyskland. Och vi kommer att stödja ett kärnvapennedrustningscenter i FN:s regi.

Sverige ska fortsatt bedriva en feministisk utrikespolitik säger du. Vad betyder det?

– Här har vi de tre r:en, representation, rättigheter och resurser. Vi ser att kvinnor och flickor behandlas olika och på ett dåligt sätt runtom i världen men också att fredsavtal blir mer hållbara om kvinnor är med. 

När du besökte Iran för några år sen, kritiserades du för att inte stå upp för den feministiska utrikespolitiken eftersom du bar slöja. Vad svarar du på den kritiken i dag?

– Det är inte feministisk utrikespolitik att inte agera som en minister utan som en aktivist när man åker till Iran. Jag har full förståelse och sympati för de kvinnoorganisationer som inte vill att man ska ha slöja. Men om jag åker dit som minister vill jag tala med de högsta ledarna, med ministrar, presidenter och premiärministrar. För att få göra det kräver de att jag följer lagen och har slöja. Då får jag bestämma mig om jag tycker jag att det är tillräckligt viktigt att prata om det kärntekniska avtalet, kvinnors situation eller lämna över listor på fackliga företrädare som har fängslats, för att jag ska göra något jag själv egentligen inte tycker är bra. Ja, det är tillräckligt viktigt.

Vad gör Sverige när det gäller barnen i lägret i al-Hol i Syrien vars föräldrar kopplas till IS?

– Vi försöker göra allt för att få hem barnen. Det första vi gjort är att vi satsat över 360 miljoner kronor på att förbättra situationen i de här lägren. Det är en fruktansvärd situation.

Häromdagen larmade Rädda Barnen återigen om situationen i lägret och uppmanade än en gång den svenska regeringen att ta hem barnen.

– Det är väldigt komplicerat. Det har både med folkrätten och relationen med föräldrarna att göra men också relationen till det land de är i. 

Ska barnen komma hem med sina föräldrar?

– Det är en sak som vi tittar på. Men det är naturligtvis ännu svårare.

Ann Linde pressades också om sin roll i IT-skandalen på Transportstyrelsen 2017.

När de första larmen kom 2015 var hon statssekreterare på Justitiedepartementet, under dåvarande inrikesminister Anders Ygeman, och också ansvarig för regeringens krishantering. Något hon nu ser som ett avslutat kapitel. 

– Jag har varit i KU och suttit i många förhör där man diskuterat frågan. Men självklart lär man sig av sånt här, sa hon till journalister i riksdagen på tisdagen.

Läs också:

Ann Linde kan vända blicken mot EU 

Ewa Stenberg: Löfven gjorde en riktig Persson