Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

”Ann Linde informerades i september 2015”

Ann Linde.
Ann Linde. Other: Stina Stjernkvist/TT

EU- och handelsminister Ann Linde kände till Transportstyrelsens säkerhetsbrister redan i september 2015, flera månader innan hanteringen av känslig data flyttades utomlands.

Det uppger flera ledamöter i justitieutskottet för DN.

– Uppgiften har bekräftats i ett möte med justitieutskottet, säger Liberalernas Roger Haddad.

DN har granskat säkerhetsläckan på Transportstyrelsen och regeringens hantering av den. Statsminister Stefan Löfven har sagt att justitiedepartementet informerades redan i september 2015, alltså flera månader innan det att it-driften flyttade utomlands.

DN:s granskning visar att informationen borde ha gått via Ann Linde, som då var statssekreterare åt Anders Ygeman. Sedan maj 2016 är hon EU- och handelsminister i regeringen. Trots upprepade frågor från DN har hon inte velat kommentera när hon fick informationen eller vad hon gjorde med uppgifterna. Hennes dåvarande minister Anders Ygeman har sagt att han informerades först i början av 2016, efter att it-driften flyttat utomlands och Säkerhetspolisen inlett en förundersökning.

Läs mer: Tomas Eneroth: Ann Linde bör svara på frågan

Ann Linde, fick den här informationen om Transportstyrelsen i september 2015.

Nu uppger flera ledamöter i riksdagens justitieutskott att Anders Ygeman själv bekräftat att det var hans statssekreterare som informerades i september 2015. Uppgiften framkom i justitieutskottets utfrågning den 25 juli.

– Vid utfrågningen kom det fram att Anders Ygemans statssekreterare, det vill säga nuvarande EU-minister Ann Linde, fick den här informationen om Transportstyrelsen i september 2015. Jag minns att jag tyckte det var anmärkningsvärt att den politiska ledningen har känt till det i nästan två år, säger Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna.

Är du helt säker på att han sa att hon fick kännedom om det i september 2015?

– Ja.

Det bekräftas av flera ledamöter. DN har sökt Ann Linde de senaste dagarna men hon hänvisar till Konstitutionsutskottets kommande granskning.

Läs mer: Oppositionen kräver korten på bordet om it-skandalen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.