Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Anna Kinberg Batra: Det blir ingen alliansbudget före valet

01:34. SD-ledaren besviken

Det blir ingen gemensam alliansbudget förrän efter valet nästa år. Det beskedet gav moderatledaren Anna Kinberg Batra i samband med onsdagens partiledardebatt i riksdagen – trots nya påtryckningar från näringslivshåll. Även SD-ledaren Jimmie Åkesson har nu gett upp hoppet om att kunna fälla regeringen före valet.

Sedan 2015 lägger de fyra borgerliga partierna – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna – fram separata skuggmotioner till regeringens budget.

Men krafter inom Moderaterna som samlats kring riksdagsledamoten Finn Bengtsson och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har velat se en gemensam alliansbudget så snart som möjligt för att på samma sätt som skedde hösten 2014 kunna fälla den rödgröna regeringen.

I en helsidesannons i måndagens DN krävde stiftelsen Den nya välfärden att allianspartierna ”ska bita huvudet av skammen och tåla Sverigedemokraternas stöd”.

Läs mer: ”Världen har blivit en mycket farligare plats”

Men M-ledaren Anna Kinberg Batra säger blankt nej.

– Tyvärr gav väljarna möjligheten till Stefan Löfven att bilda regering. Det vill jag ändra på genom att visa varför jag vill ha ett starkare Sverige och varför alliansen har mycket bättre lösningar på Sveriges samhällsproblem, säger Anna Kinberg Batra till DN.

Och när kommer den gemensamma alliansbudgeten, då?

– När vi har vunnit valet.

Det svaret från det största oppositionspartiets ledare välkomnas av Centerpartiets Annie Lööf.

– Det är rimligt att vi lägger en budget när vi blivit en alliansregering, säger Lööf.

Dessförinnan blir det enligt henne ingen samlad gemensam ekonomisk allianspolitik, även allianspartierna planerar att lägga fram ett gemensamt valmanifest sommaren 2018 på samma sätt som inför valen 2006, 2010 och 2014. Kraven från näringslivshåll om en gemensam alliansbudget som med stöd från Sverigedemokraterna i riksdagen skulle kunna fälla den rödgröna regeringen avvisas av C-ledaren.

– Jag hör de krafterna och de åsikterna och jag respekterar att man tycker så. Men för Centerpartiets del är det viktigt att förtjäna sitt eget mandat. Vi kan konstatera att alliansen blev bortröstad i valet 2014, säger Annie Lööf.

Läs mer: ”Fyrdubbla straffet för att ha handgranater”

Kristdemokraterna har ändå inte gett upp hoppet om att få de andra borgerliga partierna att ändra sig.

– Vi kommer att diskutera det här i alliansen. Men det är ingen hemlighet att vi kristdemokrater vill se en alliansregering så fort som möjligt, säger Andreas Carlson (KD), gruppledare i riksdagen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har dock gett upp hoppet om att kunna fälla statsminister Stefan Löfven före nästa valdag, den 9 september nästa år.

– Ingenting tyder på att man kommer att göra det under den här mandatperioden. Hade jag varit moderat väljare eller politiker, så hade jag varit oerhört besviken på Anna Kinberg Batra, säger Jimmie Åkesson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.