Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Anna Kinberg Batra: Jag är orolig för att det inte räcker

Moderatledaren är inte helt nöjd med regeringens förslag. ”Jag är orolig för att det inte räcker. Jag välkomnar att regeringen är beredd att vara tydligare om tillfälliga uppehållstillstånd. Det har ju vi moderater krävt länge att det ska bli huvudregel. Men jag saknar en verklig paus i flyktingmottagandet”, säger hon till TT.

Med det menar hon Moderaternas förslag att alla som kommer till den svenska gränsen via andra säkra EU-länder ska sändas tillbaka dit. Hon är inte säker på att man uppnår detta med förslaget om ID-kontroller på alla kollektiva transportmedel.

– Det måste få tillräcklig effekt, och jag är övertygad om att då krävs det mer än det som regeringen har föreslagit i dag, säger hon.

Anna Kinberg Batra välkomnar nya samtal men vill inte säga om det blir ett krav från Moderaterna att deras förslag ska antas.

– Jag är beredd att föra samtal i konstruktiv anda för att faktiskt få en riktig paus och för att så snabbt som möjligt få på plats tillfälliga uppehållstillstånd, säger hon.

Liberalerna, som i helgen bytte namn från Folkpartiet, vill inte ge sitt stöd förrän man diskuterat detaljerna med regeringen.

– Det vore väldigt bra att få en bred uppgörelse. Vi vill värna asylrätten och den värnas som jag ser det med det här förslaget, säger Erik Ullenhag (L), gruppledare i riksdagen.

Centern är positivt till att regeringen bjuder in till samtal men vill ännu inte ta ställning till förslagen.

– Nu behöver vi analysera dem, säger vikarierande partiledaren Anders W Jonsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.