Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Anna Kinberg Batra lämnar politiken

00:44. "Svårt att tända om om satsa helhjärtat". Hör Anna Kinberg Batra som bestämt sig för att lämna politiken.

Avgående Moderatledaren Anna Kinberg Batra lämnar alla politiska uppdrag. Det säger hon i en intervju med Aftonbladet på tisdagen. ”Jag gav allt jag hade”, säger hon. 

Anna Kinberg Batra lämnar politiken och kommer inte att kandidera till riksdagen i valet 2018, skriver Aftonbladet.  

Anna Kinberg Batra säger strax därefter till DN i riksdagen att beslutet att sluta som partiledare var något som hon fattade på grund av att det inte gick att lösa uppgiften bättre. 

Nu får du berätta varför du slutar i riksdagen?

– Jag satsade helt på det här i många år och det ledde ledde till att jag blev partiledare. När jag lämnar den posten blir det svårt tänka om och göra en ny satsning. Men jag ska sköta det uppdraget hela vägen in i kaklet, det är ett förtroende som jag har fått av väljarna i Stockholms län, säger hon. 

Hon säger till DN att hon inte vet vad hon ska göra i stället.

 – Jag har inte tänkt en tanke på det de senaste åren, det får jag återkomma till.

Vore det inte naturligt att lämna redan nu i oktober?

– Nej jag har fått uppdraget att sitta hela mandatperioden, och det tänker jag göra. 

Enligt Anna Kinberg Batra var det ett beslut hon inte hade velat fatta nu, men mår ändå bra och är trygg med det. 

–  Jag hade velat satsa över valet och jag ville vinna valet, det vill jag fortfarande att Moderaterna och Alliansen ska göra, säger hon till Aftonbladet.

Efter riksdagens öppnande på eftermiddagen kommenterade Anna Kinberg Batra på nytt beslutet, och sade att det var speciellt att vara med om öppnandet för sista gången. 

– Det kommer att bli tomt, men jag är trygg med att jag fattat rätt beslut.

– Hela min dotters liv ha jag jobbat här, säger hon i en tv-intervju. 

Enligt Anna Kinberg Batra är det hårt arbete kvar för Moderaterna för att åstadkomma ett regeringsskifte. 

– Jag tycker att Sverige förtjänar en bättre regering, säger hon.

Hennes allianskollega Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna, skriver i ett sms att hon önskar Anna Kinberg Batra lycka till. 

– Hon har varit en god kollega och vän som partiledare och politiker. Hon är en noggrann och kompetent person som kommer att vara en tillgång vad hon än väljer att ta sig för. Jag önskar henne all lycka framöver, skriver Ebba Busch Thor.

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, säger till DN att han inte kommer att sakna Anna Kinberg Batras politiska gärning.

– Men det hade jag inte gjort om det varit någon annan av hennes partikamrater heller.

Han menar att hennes avgång är en direkt konsekvens av partiets politiska vägval.

– Det är uppenbart att det var Anna Kinberg Batra som fick lägga om kursen, och gå ut med att man var beredd att ta makten med hjälp av SD:s mandat. Därför blev hon på sätt och vis offret för det politiska vägvalet. 

– Det är också uppenbart att det var ett stort politiskt misstag av moderaterna. Det har inte fungerat, och det gör att hon nu får gå, säger Jonas Sjöstedt.

Han tillägger att han vid sidan av politiken alltid har uppskattat Anna Kinberg Batra.

– Hon är en uppspelt och rolig person, när man pratar med henne vid sidan om debatten. Det kommer jag att sakna, den litet underfundiga och humoristiska sida som man inte märker så mycket av när hon framträder som partiledare.

Kan du ge något exempel?

– Bara för att du frågar så kommer det inte upp något, säger han och skrattar. Men hon är väldigt kvicktänkt och fäller en massa roliga kommentarer när man pratar direkt med henne. Det tycker jag är ett väldigt försonande drag i politiken.

Anna Kinberg Batra kom in i riksdagen första gången år 2000 som ersättare och var ordinarie ledamot 2001–2002, men misslyckades med att komma in perioden efter det.

Efter valet 2006 har hon dock varit ordinarie ledamot tre mandatperioder i rad. 

Anna Kinberg Batra efterträdde Fredrik Reinfeldts i januari 2015 och avgick för några veckor sedan efter omfattande intern kritik och fallande opinionssiffror. 

När distrikt efter distrikt förklarade offentligt att man inte längre hade förtroende för henne fann hon för gott att kasta in handduken.   


Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.