Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Annelie Nordström vill bli riksdagskandidat för Feministiskt initiativ

Foto: Mats J Larsson

Den tidigare Kommunalordföranden Annelie Nordström kan tänka sig att bli riksdagskandidat för Feministiskt initiativ. Det sade hon på en presskonferens med partiledaren Gudrun Schyman på måndagen. Men att bli partiledare vid sidan om Schyman är inget hon säger sig vara intresserad av.

Fi fick 3,1 procent i riksdagsvalet 2014 och misslyckades att ta sig in i riksdagen. Men sedan Annelie Nordström på DN Debatt skrivit att hon har lämnat Socialdemokraterna tror partiledaren att chanserna att komma in i nästa val 2018 har ökat.

– Mitt gamla parti Socialdemokraterna har blivit alltför taktiserande, säger Anneli Nordström som lämnade Socialdemokraterna i somras.

Men känner du inte att du sviker arbetarrörelsen?

– Nej, jag känner att det socialdemokratiska partiet har blivit för mycket taktik. Jag har full förståelse för att man har ett besvärligt läge som regering och att regeringen gjort en hel del bra saker. Men däremot tycker jag att partiet somnat in som parti.

Men sviker du inte den facklig-politiska samverkan mellan fackföreningsrörelsen och Socialdemokraterna som du stått för som Kommunalordförande under många år?

– Nej, det tycker jag inte. Redan som Kommunals ordförande jobbade jag för att man skulle distansera sig lite från Socialdemokraterna för att man också ska ha utrymme att kritisera när det behövs.

På Feministiskt initiativs kongress i mars ska två eller tre partiledare väljas. Gudrun Schyman ställer upp för omval, men Sissela Nordling Blanco avsade sig i våras sitt uppdrag i förtid. Nomineringstiden för partiledarrollen har dock redan gått ut.

Däremot kan Annelie Nordström, som tvingades avgå efter Kommunalskandalen som Aftonbladet avslöjade, tänka sig att bli riksdagsledamot om Fi skulle ta sig in i riksdagen.

– Jag kan inte tänka mig att inte vara politiskt aktiv, säger Anneli Nordström före sin fackliga karriär varit S-kommunalråd i Vilhelmina och landstingspolitiker i Västerbotten.

sammanställningen av opinionsinstitutens mätningar för november månad fick Feministiskt initiativ dock bara 2,4 procent. Ändå är Fi-ledaren Gudrun Schyman övertygad om att partiet kommer in i riksdagen 2018.

– Med tanke på att det är mellanvalsperiod och att vi i vanliga fall ligger i medieskugga får man nog säga att det är bra, säger Gudrun Schyman. 

Hon tror att Annelie Nordströms val att gå med i Fi kan innebära att Fi lockar bredare väljargrupper.

– Det kan vara en inspiration för många som inte riktigt vet var de ska ta vägen. Annelie Nordström som är en så pass erfaren person och som arbetat så länge politiskt och fackligt, säger Gudrun Schyman.

Men det har ju inte varit så positiva rubriker om henne på senaste tiden med Kommunalskandalen i våras. Kan inte det här bara en belastning för Fi att du håller presskonferens med henne?

– Nej, jag tror inte det. Min bedömning är att det där var något som Annelie Nordström som ordförande klarade väldigt bra. Hon tog ansvar för det som hade varit och avgick. Men hon tog också ansvar för att sätta i gång ännu mer förändringsarbete internt innan hon slutade. Jag tyckte att hon gjorde precis enligt regelboken. Jag var imponerad över hur hon hanterade hela situationen.

Men förhoppningarna att med avhoppet locka väljare till Feministiskt initiativ spelas ner inom arbetarrörelsen.

– Många kommunalare var arga på henne och hela ledningen. Jag är skeptisk till hennes dragningskraft, säger Daniel Suhonen, chef för fackliga idéinstitutet Katalys.

Gudrun Schyman, 68, avgick själv som partiledare i Vänsterpartiet 2003 sedan det framkommit att hon under en följd av år i deklarationen yrkat avdrag för kostnader som hon inte själv betalat. Två år senare startade hon Feministiskt initiativ.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.