Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/annie-loof-c-om-att-genomfora-sin-politik-ar-att-vinna-da-har-vi-vunnit/

Politik

Annie Lööf (C): Om att genomföra sin politik är att vinna, då har vi vunnit

Foto: Alexander Mahmoud

Nu leder Annie Lööf ett maktparti som styr i 19 av 21 regioner och 200 av 290 kommuner.

I budgetförhandlingarna med regeringen vill hon se till att kommunpolitikerna får mer pengar från staten i generella statsbidrag.

– Jag ser det här vi har kommit överens om i Januariavtalet som ett golv, säger hon i DN:s partiledarintervju.

På sätt och vis är det Sveriges mäktigaste politiker som tar plats på scenen i DN-tältet i Almedalen. Centerpartiets vägval avgjorde regeringsfrågan, och partiet är med och styr i fler kommuner och landsting än något annat parti.

– Det är väldigt roligt att vi har det förtroendet, men det är också ett tungt ansvar, säger Annie Lööf.

Hon har kommit till Almedalen med ett klassiskt Centerbudskap: Att hela landet ska ha rättvisa villkor. Hon är mycket orolig över larmen från kommuner som nu brottas med dålig ekonomi. 

– Det här är en fråga som kommer vara stor under de kommande åren. Hur människor som bor i Krokom eller i Dorotea eller i Gnosjö ska få möjligheten att känna att de får tillbaka den välfärd som de är med och betalar. Det finns en orättvisa, där man ser att de kommuner som har långt till välfärd och en sämre välfärd också har Sveriges högsta kommunalskatt. 

Att de som betalar mest i kommunalskatt får minst ut av välfärden – vad kan man göra åt det?

– Mycket. Dels måste vi fortsätta se till att ha ett kommunalt skatteutjämningssystem som fungerar. Där hoppas jag att ett nytt kan komma på plats vid årsskiftet. Dels behöver man på nationell nivå ge kommuner och regioner ökade ekonomiska muskler med generella statsbidrag. Och jag ser det som vi har kommit överens om nu i januariavtalet, med ett antal miljarder varje år, som ett golv.

Under våren har vi sett en rörelse som kallas Bensinupproret – hur tolkar du den?

– Jag tolkar den som att det finns en stor frustration runtom i landet. Att man känner sig bortglömd, inte lyssnad på. Det kan ta sin utgångspunkt i att man inte får upprustade vägar, att bredbandet inte funkar, att närbutiken lägger ner, att jobben försvinner, att det är långt till polisen eller till närmsta sjukhus. Då har kostnaden för bensin blivit en väldigt stark symbol.

Läs mer: C: Sänk skatten för dem som bor i glesbygden 

Centerpartiets egen valanalys efter riksdagsvalet i höstas säger att klimat- och miljöpolitiken har varit lite för fokuserad på teknik och system, och att partiet behöver bli bättre på att peka på moralen och locka fram känslorna.

Men Annie Lööf håller inte med.

– Vi har under de senaste fem åren fått ett ökat förtroende och klättrat upp mot 20 procent som tycker att vi är bästa parti i miljö- och klimatfrågor, säger hon.

Valutvärderingen slår också fast att Centerpartiet var bra i valrörelsen på att vara emot högerpopulism och socialism, men att partiet behövde bli bättre på att också vara för något. Enligt analysen saknades ”ett eget framåtsyftande uppdrag som inte är reaktivt och upphängt på motstånd mot andra”.

– Det är viktigt att inte bara prata om att man vill hindra högerpopulismen eller att man vill inte ge Sverigedemokraterna inflytande. Utan också berätta att vi är en liberal stark kraft som är för medmänsklighet, öppenhet, tolerans. Det ska vi bli bättre på, säger Annie Lööf.

Hon påpekar att medierna påverkar bilden av budskapet.

– Jag gjorde en intervju här alldeles nyligen, ett annat mediehus, som bara handlade om vad andra partier tyckte och Sverigedemokraterna. Då blir det väldigt mycket vad man är emot.

Skulle du säga att Centerpartiet vann eller förlorade valet?

– Vi var med och tog ansvar. Och om att ta ansvar och genomföra sin politik är att vinna, ja då har vi vunnit.

Annie Lööf säger att det nya samarbetet över blockgränsen fungerar över förväntan. Däremot vill hon inte, som Liberalerna, placera särskilda C-tjänstemän i regeringskansliet.

– Vi har väldigt bra tjänstemän i Centerpartiets riksdagslokaler och vi vill att hela vår riksdagsgrupp ska vara med och förhandla med regeringen.

När Nyamko Sabuni besökte DN:s scen i Almedalen gjorde hon klart att det endast är Centerpartiet som står Liberalerna riktigt nära i svensk politik just nu. Även Annie Lööf beskriver en ny samhörighet i mitten.

– Det har varit ett prövande år där vi har utsatts för tryck från både höger och vänster och där vi som två mindre partier fått ta det största ansvaret i att Sverige skulle få en regering på plats. Även om vi har samarbetat under väldigt många år, så är det under det här året vi har kommit varandra närmare som partier. Och det är någonting att bygga vidare på.

Men Annie Lööf har inte släppt drömmen om alliansen. När hon får frågan om vilka tre partier som står Centerpartiet närmast nämner hon alla de andra borgerliga partierna.

– Vi har väldigt mycket gemensamt och mycket av det som vi nu genomför i januariavtalet, om vi tittar på det politiska innehållet, är ju den politik som alliansen gemensamt gick till val på i höstas.

Centerpartiet skriver i valanalysen att det är helt avgörande att ni har ett tydligt svar på frågan var ni långsiktigt hör hemma i svensk politik. När kommer ett tydligare svar?

– Vi vet var vi hör hemma. Vi är ett liberalt parti som står upp för våra värderingar. Väljarna vet det. Sedan är ju en annan fråga – vilka ska vi bilda regering med eller vilken regering ska vi släppa fram efter nästa val? 

Om det var det som vi syftade på?

– Då måste man ha respekt för att det är tre år kvar till nästa val och mycket kan hända. Mycket handlar om hur Moderaterna och Kristdemokraterna utvecklas. Om de fortsätter att öppna dörren till Sverigedemokraterna kommer det att bli problem. Jag hoppas att de vänder blicken tillbaka till oss och vill samarbeta med Centerpartiet och Liberalerna över blockgränsen.