Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/annie-loof-c-talade-i-almedalen/

Politik

Annie Lööf (C) talade i Almedalen

57:06. Annie Lööf (C) talade i Almedalen – DN sände direkt.

Torsdagen är Centerpartiets dag i Almedalen. DN direktsänder partiledaren Annie Lööfs tal, med start klockan 19.00.

Inför och efter talet sänder DN från sin studio i Almedalen. 

Precis som L-ledaren Nyamko Sabuni gjorde under onsdagens tal inledde Lööf med att ta upp hat och hot från nazister som bland annat fått aktörer att ställa in sin medverkan i Almedalen.

– Hatet får aldrig vinna över vårt öppna, fria Sverige. Låt oss aldrig tystna, anständigheten behöver oss, sade hon från scenen.

Hon pratade om ett omvälvande år i världen, med bland annat EU-val, Brexitförhandlingar, brutna kärnvapenavtal och extremväder, och tog upp att många i Sverige känner oro för allt från ett växande utanförskap till rädsla för att inte kunna ge sina barn en trygg uppväxt.

– Vår plikt att inte bara höra dessa röster utan också att kunna genomföra förändringar. Sverige behöver en ny trygghet, en trygghet vi bygger tillsammans med Europa och våra vänner globalt.

Migration och integration är frågor som ska debatteras och tas på största allvar, menar hon, och man kan ha olika åsikter om hur mycket Sverige kan göra för människor på flykt.

– Men låt mig vara lika tydlig med att inget rättfärdigar att en muslimsk kvinna blir kallad påskärring på bussen, spottas i ansiktet eller kallas ”ett jävla pack” i en Facebookgrupp som påstår sig stå upp för Sverige.

När sådana åsikter luftas öppet i samhället har identitetspolitiken från både höger och vänster gått för långt, menar hon. 

– Och det är då den liberala humanismen behövs som mest. Ska vi bygga ett anständigt och tryggt Sverige behöver vi närma oss, inte fjärma oss från, varandra.

Annie Lööf talade även mycket om miljön och klimatet, och tog upp exempel som döda valar med plast i magen, utmärglade Östersjötorskar, extrem torka och massiva skogsbränder.

– Det är lätt att förstå att människor tappar hoppet om framtiden, men vi måste vända varje människas oro till en kraft för förändring, sade hon.

Förutom vissa specifika exempel på miljöförbättrande åtgärder nämnde hon även det faktum att vårbudgeten innehöll 100 miljoner kronor öronmärkta för klimatinsatser.

– När jag pratade om det här förra året tänkte nog folk att sådana åtgärder skulle vara långt borta, men vi har visat att vi har gått från ord till handling.

– Det är så man förändrar, genom att ställa krav på andra men också själv agera förebild. Framtiden är inte mörk och svart, den är grön.

Slutet av talet lade fokus på den ”nya politiska spelplanen” i Sverige, där ett riksdagsval utan egna majoriteter för något av blocken ledde till januariavtalets samarbete mellan C, S, L och MP.

– Vi tycker ju olika i många frågor, och står för det. Men man måste hitta och erkänna de områden där vi har en samsyn. Vi måste bli fler som sätter Sveriges bästa framför sitt eget.

Läs mer:

Ewa Stenberg: Annie Lööf är trygg med sidbytet

Annie Lööf (C): Om att genomföra sin politik är att vinna, då har vi vunnit