Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 06:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/annie-loof-darfor-har-jag-inte-klimatangest/

Politik

Annie Lööf: Därför har jag inte klimatångest

Foto: Beatrice Lundborg

Centerpartiet omfamnar sin historia helhjärtat inför EU-valet och tar strid för de svenska och europeiska lantbrukarna. 

– Vi tycker inte att den svenska landsbygden ska bekosta Brexit, säger partiledaren Annie Lööf i en stor intervju i DN. 

Rätta artikel
EU-valet 2019

För bara några veckor sedan var Centerpartiets EU-toppkandidat Fredrick Federley mycket entusiastisk inför den franske presidenten Macrons partis entré i Europapolitiken. 

– Vi är beredda att upplösa vår partigrupp och skapa en ny politisk grupp. Vi har gjort en avsiktsförklaring med Macrons parti En Marche i Frankrike, om att (den liberala partigruppen) Alde och hans parti ska formera en ny konstellation i Europaparlamentet, sade Federley då.

Sedan föll de centerpartistiska ögonen på En Marches lista med kandidater till valet den 26 maj. Den toppas av personer som av Federley beskrivs ligga politiskt ”strax till vänster om Socialdemokraterna”. 

När DN träffar Annie Lööf på hennes kontor på Centerpartiets kansli meddelar hon att förhandlingarna om den nya gruppen ”är på paus”. 

– När En Marche kommer in i parlamentet är det viktigt att deras företrädare bestämmer sig för var de hör hemma. Vi är ju gröna liberaler, vi står upp för våra värderingar och vår politik. Om En Marche gillar våra grundläggande värderingar, då står vår dörr öppen. Är det så att de vill samarbeta med någon annan partigrupp på grund av deras företrädare i Europaparlamentet, då får de göra det, säger Annie Lööf. 

Vilka är de största ideologiska utmaningarna mellan Macrons En Marche och Centerpartiet? 

– Centerpartiet är ju ett grönt, liberalt parti som vill att makten ska finnas så nära människorna som möjligt. Vi har en gemensam vision med väldigt många, men vi är inte för till exempel en gemensam koldioxidskatt. Vi är inte överens med En Marche eller några andra Alde-partier om att ha en gemensam EU-armé, säger Lööf. 

Och även om känslorna har svalnat för de franska kollegorna, finns det många frågor som Annie Lööf vill lyfta som extra viktiga i Europaparlamentsvalet. Sist fick partiet 6.5 procent. Nu hoppas de att öka. 

– Det handlar det om att lyfta frågor som engagerar, vi ser ju att trygg och säker mat engagerar många. Man får dels lyfta frågor som människor oroar sig över och sen också vara ett engagerat parti i frågor som behöver politiska lösningar.

Klimatet och djurhållningen är två nyckelfrågor för Centerpartiet i valrörelsen. Annie Lööf tycker att det är viktigt med ”ambitiösa mål”. Därför vill hennes parti att koldioxidutsläppen ska minska med 63 procent till 2030. Bland andra WWF och FN har varnat för att världens länder inte kommer att klara av att hålla de redan befintliga klimatmålen om utsläppen fortsätter att öka i samma takt som de gör i dag. 

C-ledaren beskriver sig själv som en person som har framtidshopp.

– Jag tänker på hur jag reser och hur jag äter. Jag tänker på vilka kläder jag sätter på mig själv och min dotter i form av gifter. Men jag tillhör ändå den skara människor som tror på framtiden och om tror på politiska lösningar och på att människors val ändå innebär att vi går mot en ljusare framtid till mötes. Så därför har jag inte klimatångest. Men jag är väldigt orolig över den utveckling som vi ser, säger hon. 

Lööf vill reformera EU:s handel med utsläppsrätter och föra in fler sektorer i avtalet. Hon tror däremot inte på en gemensam koldioxidskatt inom Europasamarbetet. 

– Vi tycker inte att EU ska ha beskattningsrätt. EU är ett mellanstatligt samarbete som ska vara sylvasst på vissa grundservicedrivande frågor, men vi ska inte ge bort en nationell kompetens som beskattning innebär. Däremot vill vi att EU ska vara offensiva i klimatarbetet och där handlar det om att använda det system som i dag finns på plats: EU:s handel med utsläppsrätter. Där har man ett gemensamt pris på utsläpp i hela EU och där vill man få in fler sektorer och vi vill höja priset. Det blir tydligare och bättre än att vi åter ska ha diskussioner om vi ska ha en koldioxidskatt i EU, för det kommer inte att hända.

Centerpartiet går precis som förra EU-valrörelsen med full kraft in på att minska antibiotikaresistens i Europa. 

– Vi vill fördubbla forskningssatsningarna mot antibiotikaresistens i EU:s nästa forskningsprogram. Vi vill ha en gemensam djurskyddslagstiftning och sanktioner för dem som inte följer detta. Vi måste ta krafttag för att höja djurvälfärden i EU. Sverige har höga djurskyddskrav och då måste övriga europeiska länder komma upp till den nivån, tycker C-ledaren. 

Hur mycket kött är det rimligt att man äter som europé?

– Den globala köttkonsumtionen måste ju minska. Den har ju påverkan på klimatförändringar. Jag tycker att det är viktigt att konsumenter gör medvetna val. Till exempel så väljer ju jag när jag äter kött, svenskt kött eller viltkött. För att det har en betydligt mindre påverkan på klimatet än importerat kött. Och på samma sätt så handlar det om antibiotikaanvändningen, där är ju svenskt kött i framkant med något av världens minsta antibiotikaanvändning i djurhållningen jämfört med exempelvis södra delen av Europa, säger Lööf. 

– Vi måste ju också se vilken möjlighet det svenska djurbruket är och vad det gör för den biologiska mångfalden. För att hålla våra landskap öppna som är en väldigt viktig del i miljöarbetet. Samtidigt som vi måste forska fram mer förnybara bränslen till motorerna i deras arbetsmaskiner. Vad gäller djurfodret så kommer det ju att ske en ständig utveckling där. Nu tar vi krafttag både i Sverige och på europeisk nivå för att minska användningen av antibiotika. Men också för att se till att kunna producera sunda livsmedel. 

Antibiotikaanvändning är ju en del i problemet, men djurfodret som fraktas från andra sidan jorden är ju en av del i klimatpåverkan. Har ni något förslag för att ta itu med det?

– Nej, den allra största utmaningen vi har är globalt handlar om antibiotikaresistens. I många andra delar av världen har man en överanvändning av antibiotika. Det här knyter sig i magen på mig när jag pratar om antibiotikaresistens. För det har en så enorm påverkan på både människors och djurens välfärd. Sen har vi ju ett tydligt näringsläckage i det svenska djurbruket som vi kontinuerligt behöver jobba med, samtidigt som vi måste se till att ställa om både djurfodret och djurhållningen så att det blir mindre klimatpåverkan. Det görs genom politiska styrmedel, säger Annie Lööf. 

Men då har ni inget konkret förslag just nu på hur man ska komma undan det här med att svenska djur äter djurfoder från andra sidan jorden? 

– Jag får återkomma i den frågan, det finns säkert förslag.

Senare återkommer Lööf i frågan skriftligt via sin pressekreterare. 

”C anser att det är viktigt att öka den inhemska produktionen av protein. EU:s jordbruksbudget ska ha fokus på just innovation”, skriver Lööf. 

Samtliga svenska riksdagspartier vill skära ner på jordbruksstödet – utom Centerpartiet. 

– Vi tycker inte, till skillnad från många andra svenska partier att det är svenska bönder och den svenska landsbygden som ska bekosta Brexit. Istället tycker vi att det är viktigt att skapa kontinuitet, det finns ingen anledning att börja skära i stödet. Det finns andra områden inom EU som man verkligen behöver modernisera och skära i. Då tänker jag exempelvis på flyttkarusellen mellan Bryssel och Strasbourg, jag tänker på EU:s globaliseringsfond och på andra symbolprojekt som man håller på med.

Ni har inte varit jättestora anhängare av flygskatten. Men du har ju också sen ändrat dig och sagt att man ska flyga mindre, vad är det som gäller nu?

– Vi vill gärna beskatta både det svenska och internationella flyget, då ska man inte ha en biljettskatt, utan en skatt på bränsle. I dag är det inte möjligt eftersom att det finns en internationell konvention, så vi vill ju att Sverige och EU ska driva på fler att omförhandla den internationella konventionen. 

Ska man som privatperson flyga mindre?

– Det avgör man själv. Jag tycker att det är viktigt att man tar klimatvänliga färdsätt när man kan det. Det gör jag i mitt arbete, kan jag åka tåg så ner jag tåg och jag tycker också att det är viktigt att se till att vi från politiskt håll gör det möjligt för människor att resa klimatsmart.

Läs mer: EU-valguide: Grupperna som styr i EU-parlamentet