Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 11:35 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/annie-loof-det-finns-manga-alternativ-kvar/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Annie Lööf: Det finns många alternativ kvar

C-ledaren Annie Lööf sätter nu press på M-ledaren Ulf Kristersson att klargöra hur han ska kunna regera utan att bli beroende av Sverigedemokraterna.

– Jag kommer inte att sitta i en alliansregering som blir gisslan till Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf.

VAL 2018

Alliansens partiledare möttes på tisdagsförmiddagen för att fortsätta samtalen om regeringsbildningen. Under måndagen meddelade talmannen att riksdagen under nästa vecka kommer att rösta om Ulf Kristersson som ny statsminister. DN mötte C-ledaren Annie Lööf på väg till mötet.

– För mig är det viktigt att Ulf Kristersson som regeringsbildare beskriver hur en mindre moderatledd regering ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. Det är kärnfrågan i detta, säger hon.

Tycker du inte att han har gjort det?

– Nej. För att en mindre moderatledd regering ska kunna få igenom sin budget så krävs det att Sverigedemokraterna röstar ja till varje budget som läggs. Och det stödet kommer inte gratis, det har ju Jimmie Åkesson sagt. Då är det viktigt att såväl Kristdemokraterna som Moderaterna klargör sitt förhållande till Sverigedemokraterna.

Läs mer: KD-ledaren ökar pressen på Björklund 

Finns det något i dag som skulle få dig att ändra ditt beslut att inte stödja en M+KD-regering?

– Jag vill bilda en alliansregering och jag ser gärna Ulf Kristersson som statsminister. Den här frågan handlar om Sverigedemokraterna och hur vi ställer oss till en SD-stödd regering. Där är förutsättningarna de samma som för ett antal veckor sedan. Inget har ändrats på den punkten. Nu är det Ulf Kristersson som regeringsbildare som måste förklara hur han ser på SD:s stöd och hur han ska kunna få igenom sina budgetar utan att ge Sverigedemokraterna garantier eller inflytande.

Du har haft starkt stöd i ditt parti för din linje, finns det något under de senaste veckorna som har ändrat det stödet?

– Centerpartiet vill bilda en alliansregering med stöd över blockgränsen. Hittills har vi gjort precis det vi sa innan valet efter valet. Vi sa tydligt att om Alliansen behöver ökat stöd för att tillträda så måste man föra blocköverskridande samtal. Jag kommer inte att sitta i en alliansregering som blir gisslan till Sverigedemokraterna, och det blir vi i den här situationen som finns nu.

Hur bedömer du chanserna att det till slut blir en alliansregering som tar över regeringsmakten?

– Det finns invändningar mot alla regeringsalternativ just nu. En allians+MP-regering skulle ha ett starkare parlamentariskt stöd än en ren alliansregering eller en mindre moderatledd regering. En allians+MP-regering innebär att vi blir största konstellation och att vi inte behöver SD:s ja-röst för varje budget som läggs. Genom att vi blir största konstellation ställer vi också krav på Socialdemokraterna i den här frågan som handlar om hur vi ska tillträda. 

– Det är viktigt att pröva de alternativ som finns och de alternativen ligger kvar på mitt bord. Ulf Kristersson behöver redogöra för hur han kan välja en SD-stödd regering före att pröva möjligheterna över blockgränsen. 

Ewa Stenberg: Ett steg närmare ett extraval

Hur ser du på att både MP och Moderaterna helt avvisar en sådan lösning?

– Miljöpartiet har visat ett intresse att föra konstruktiva samtal. Det är inte deras förstahandsalternativ, men de har suttit vid bordet där hela Alliansen har suttit och de har varit beredda att föra diskussioner om sakpolitik. Jag tycker att det är viktigt att vi inte stänger den dörren utan fortsätter konstruktiva samtal över blockgränsen för det är den enda realistiska möjligheten för att få en alliansregering där vi alla fyra har möjlighet att sitta i samma regering och göra en bra politik för Sverige.

Om det inte blir någon alliansregering, vad är då ditt andrahandsalternativ?

– Det finns många alternativ kvar, jag har lagt många förslag på bordet. Framför allt handlar det om lösningar mellan de sex partier som finns mellan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Där finns lösningar där Alliansen kan hålla ihop och där både Socialdemokraterna och Moderaterna ingår i samma regeringsunderlag. Det är de samtalen som måste fortsätta – mellan ytterkantspartierna för att hitta en lösning på regeringsfrågan framåt. Nu har Moderaterna parkerat just vid det alternativet som innebär att de sätter sig i beroende till Sverigedemokraterna. Då behöver de förklara hur det ska gå till och hur de ska få igenom en politik i riksdagen utan att ge SD inflytande eller garantier, som SD kräver. Jag förstår inte varför man inte vill pröva blocköverskridande lösningar utan har bråttom med att gå fram med ett alternativ som kräver SD:s aktiva stöd.

Läs mer: Kristersson (M) prövas som statsminister

Om Ulf Kristersson blir nedröstad nästa vecka, kan du då tänka dig att ta ett sonderingsuppdrag?

– Jag har stått till förfogande som sonderingsperson i en vecka och det står kvar. Nu har Moderaterna och Kristdemokraterna sagt nej till mig som sonderingsperson. Det är klart att jag står beredd för att hitta lösningar som löser upp knutar i den här frågan. Vi behöver prata med varandra för att hitta vägar framåt. Sen är det talmannen som  bestämmer den fortsatta processen framåt. Det kommer förmodligen att landa i ytterligare en talmansrunda för att kunna hitta vägen framåt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.