Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”Annie Lööf kan slåss om feministernas röster”

Tre frågor till DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg om centerledaren Annie Lööfs tal i Almedalen.

Annie Lööf var sist ut av alla och talade i stålande sol. Vad hade hon att erbjuda publiken som valt bort badstranden för Centerns skull?

– Hon höll ett av sina bättre tal och hade en publik bestående av många sympatisörer med stora handflator och mycket entusiasm. Också Annie Lööf försökte bygga en väderkvarn i den starka vind som blåste upp i EU-valrörelsen. Hon talade om värderingar, miljöpolitik, mat, landsbygd och feminism.

För två år sedan varnade hon för att glöden hade falnat i Alliansprojektet och retade därmed upp de andra borgerliga partierna. Fanns det någon motsvarighet i dagens tal?

– Nej. Istället angrep hon oppositionen. Till skillnad från Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund, som hade Miljöpartiet som huvudmotståndare, så riktade hon sig framför allt mot Socialdemokraterna och Stefan Löfven.

Centern kritiseras ofta för att vara otydligt. Tidigare i år hamnade partiet ofta under fyraprocentsspärren i opinionsmätningar. Nu går det bättre. Har Annie Lööf lyckats skapa en riktning för partiet?

– Ja. Det ökade intresset för miljöpolitik innebär en god chans för Annie Lööfs parti. Centern har gått tillbaka till att fokusera på sina gamla kärnfrågor från 70- och 80-talet: miljö, levande landsbygd och bra mat. Som kvinnlig partiledare har Annie Lööf också en möjlighet att vara med och slåss om feministernas röster.

– Men det är osäkert hur länge den gröna och rosa opinionsvinden kommer att bestå. När riksdagsvalet närmar sig kommer sannolikt de gamla inrikespolitiska toppfrågorna om skola, vård och omsorg att ta större plats igen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.